Albada d'aquest matí de diumenge des de Caldes d'Estrac

Molt de compte, arriba la setmana més tòrrida de l’any: El Temps a Catalunya del 27 de juliol al 2 d'agost

Les temperatures tocaran sostre a finals de setmana amb valors que superaran els 40ºC a diferents indrets

El temps  dominant de les darreres jornades de sol i  calor  intensa arreu del territori també serà el predominant de cara a aquesta setmana. I no només això, sinó que sembla que aquest dilluns  i a partir de dimecres  podríem tenir dos nous pics de calor a  Catalunya amb les temperatures  més altes del que portem d'any. Es podran superar els 30ºC a la mateixa línia de la costa, els 35ºC al prelitoral i a l'interior, sobretot al pla de Lleida i interior de les terres de l'Ebre podrien acostar-se o superar lleugerament la marca dels 40ºC.  A partir del cap de setmana arribarien canvis. 

Dilluns 27 de juliol

El primer dia de la setmana, 27 de juliol, vindrà marcat pel sol radiant a la majoria de comarques i la calor que tornarà a ser la protagonista. Tan sols hi haurà alguns núvols baixos matinals a la costa i a punts del nord-est, mentre que a la tarda creixeran nuvolades al Pirineu que, a tot estirar, deixaran alguna gotellada aïllada.

Mapa del temps a Catalunya per aquest dilluns 27 de juliol del 2020
La calor serà la gran protagonista de la jornada arreu del territori aquest dilluns | Catalunya Diari

Però el que serà més destacable de la jornada seran les  temperatures,  pujaran de forma clara i contundent i tindrem el primer pic de calor  de la setmana, amb les temperatures més altes de l'any. Els valors assoliran entre els 32ºC i 36ºC en conjunt, més altes a Ponent i l’Ebre, on es poden fregar de nou els 40ºC, com al nord de les comarques gironines. Al litoral i al Pirineu es quedaran entre 30ºC i 33ºC, però amb xafogor molt marcada a prop del mar. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) alerta  de temperatures  que poden ser extremes a la Catalunya  central, ponent i al nord de les comarques gironines.

Mapes d'avisos del Meteocat per aquest dilluns
Hi ha diversos avisos per calor extrema aquest pròxim dilluns a molts indrets de l'interior | Meteocat

Dimarts 28 de juliol

De cara al  dimarts, 28 de juliol, tornarem a repetir el mateix patró de temps  amb sol i calor intensa que serà una mica més moderada, així com la xafogor. Les temperatures  baixaran un pèl, però els valors seguiran superant els 35ºC a molts indrets. Temps  típic per l’època amb sol arreu i només nuvolades de tarda al Pirineu que no deixaran pràcticament xàfecs. Tot esperant el pic de calor  que començaria dimecres.

Dimecres 29 de juliol

El dimecres, 29 de juliol,  tornarà a ser una jornada molt plàcida marcada pel sol i la calor  arreu. No obstant, a la tarda sembla que hi haurà alguns ruixats i tempestes al Pirineu i Prepirineu. Poca cosa en general. El més destacable de la jornada seran els termòmetres, els valors fregaran o  superaran lleugerament els 40ºC. Les màximes superaran fàcilment els 30ºC a gran part del litoral, amb ambient tòrrid  del prelitoral cap a l'interior, on es rondaran els 35ºC.

Dijous 30 de juliol

De cara al dijous, 30 de juliol,  el temps  no es mourà pràcticament ni una coma, i farà encara més  calor. El sol dominarà en conjunt amb gran part de l’interior encara pel damunt dels 35ºC i més de 40ºC  a ponent, l'interior de la vall de l'Ebre i també l'interior de les comarques gironines. Tan sols hi haurà algunes nuvolades de tarda al Pirineu amb ruixats que seguiran sent els protagonistes de les tardes. Com a petita novetat, podrien afectar també a comarques interiors de Girona.

Divendres 31 de juliol

Pocs canvis també de cara al divendres, 31 de juliol, amb sol que continuarà i calor, encara més forta. Serà el dia de màxim pic de calor. La majoria de màximes se situaran entre els 34ºC i els 38ºC, més altes a Ponent, vall de l’Ebre, on fregaran els 42ºC. Possibles ruixats de tarda aïllats al Pirineu. Xafogor molt pesada i gairebé insuportable a primera línia de la costa.

Cap de setmana de l'1 i 2 d'agost

Malgrat aquesta setmana tòrrida, sembla que en el primer cap de setmana de l'agost  podria canviar força el temps. L’arribada d'una petita bossa d'aire fred en alçada podria fer que, entre dissabte  i diumenge, els núvols vagin a més i els ruixats i tempestes apareguin a molts punts de l’interior, Pirineu i Prepirineu, sobretot a les tardes i difícilment a la costa. La calor, la xafogor i l’ambient plenament estiuenc continuaran, però molt més moderades.