Imatge d'un paisatge de plena tardor

Del fred a un petit estiuet, però la setmana pot acabar molt moguda: Temps a Catalunya del 5 a l’11 d’octubre

A partir de dimarts pugen clarament les temperatures, però de cara al cap de setmana llarg podem tenir canvis importants

Aquest darrer cap de setmana ha estat molt atípic pel que fa al temps, amb temperaturesfredes més pròpies de novembre o principis de desembre i ventades fortes després del canvi molt brusc del divendres. De cara a la nova setmana, dilluns es mantindrà l’ambient d’avançada tardor, però entre dimarts i dijous els termòmetres pujaran clarament amb valors més normals per l’època, inclús amb regust d’estiuet en algunes comarques. Tot i això, de nit continuarà fent fred  o molta fresca, amb un gran contrast tèrmic, o  amplitud tèrmica, entre el dia i la nit. 

No obstant, sembla que el temps es podria complicar força més a finals de setmana amb l’arribada de pluges i més fresca. Haurem d’anar seguint amb atenció l’evolució del temps al llarg dels propers dies, perquè a tants dies vista hi poden haver canvis molt importants en la previsió. Sigui com sigui, tindrem una situació molt canviant, cosa típica de la tardor.

Dilluns 5 d’octubre

El primer dia de la setmana, el dilluns 5 d’octubre, el temps serà molt semblant al de diumenge. Per tant, esperem força sol en general, encara ventades al sud de Catalunya (cada vegada més febles i concentrades a les Terres de l’Ebre) i temperatures baixes per l’època, amb màximes de 18º a 23º a la costa, de 15º a 20º a l’interior, entre 10º i 15º al Pirineu i nit i primeres hores fredes arreu, inclús amb aires hivernals. Més intervals de núvols tot el dia al nord-est i Pirineu, amb alguns ruixats entre Girona i Barcelona, sobretot a la tarda.

Mapa de previsió a Catalunya el 5 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 6 d’octubre

De cara al dimarts, 6 d’octubre, el que notarem és una clara pujada de les temperatures, amb màximes entre 20º i 25º, inclús podent superar lleugerament aquestes xifres al prelitoral de la meitat sud. Serà l’inici d’un petit estiuet que s’allargarà uns dies i que ens portarà un ambient molt més agradable als migdies. El sol dominarà en general, però a la tarda arribaran bandes de núvols alts i prims arreu.

Dimecres 7 d’octubre

Pel que fa al dimecres, 7 d’octubre, sembla que serà un dia variable amb intervals de núvols, però de pluja ben poca, ja que tan sols caurien alguns ruixats febles a la cara nord del Pirineu, sense descartar alguna gotellada aïllada entre la costa de Barcelona i la Costa Brava. Força calma amb ambient que es manté molt suau al centre del dia, i mínimes que pugen clarament.

Dijous 8 d’octubre

De cara al dijous, 8 d’octubre, podrien formar-se més núvols baixos a la costa, on baixarien una mica les temperatures diürnes i no seria estrany veure caure algun plugim puntual. En canvi, segurament seria el dia més suau o càlid a l’interior, inclús arribant als 27º o 28º a Ponent, alhora que a la tarda arribarien més intervals de núvols.

Divendres 9 d’octubre

El divendres, 9 d’octubre, els xàfecs de tarda podrien anar a més a tot el Pirineu, Prepirineu i resta de la meitat nord de Catalunya, així com a la zona dels ports. Un extrem que encara no està clar i que haurem de confirmar en properes previsions. Les temperatures es mantindrien semblants o ja començarien a baixar.

Cap de setmana del 10 i 11 d’octubre

La previsió és encara més incerta i oberta de cara al cap de setmana del 10 i 11 d’octubre, que s’allargarà fins al dilluns 12 d’octubre, festiu a tot arreu. Alguns mapes indiquen que podríem tenir una tongada de pluges a molts punts, especialment a prop de la costa amb vents de llevant, mentre que d’altres donen més aviat una entrada de vents als dos extrems de Catalunya i una clara rebaixa de les precipitacions. A veure qui acaba guanyant aquesta partida, tot i que el que sí que sembla assegurada és la baixada de les temperatures.