Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un medicament sobre una superfície blava

1.200 medicaments es podran comprar més barats a partir de l'1 de gener

Entre els fàrmacs afectats hi ha antiinflamatoris, antidepressius o per combatre l'asma

 El començament d'any portarà una bona notícia pels usuaris habituals de les farmàcies. I és que a partir de l'1 de gener,  es podran comprar més barats uns 1.200 medicaments de tota mena. Aquest serà gràcies a l'aplicació de l'Ordre de Preus de Referència de 2018 aprovada pel govern de Pedro Sánchez

 

El Butlletí Oficial de l'Estat va recollir aquesta important mesura en la seva publicació del 27 de novembre. El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics ha explicat que així es reduirà en 88 milions d'euros la despesa estatal en medicaments. També es veuen beneficiat per la rebaixa 497 presentacions de fàrmacs de centres hospitalaris. 

 

Es veuen beneficiats antiinflamatoris o antidepressius molt comuns

La majoria de productes beneficiats per la baixada de preus es troben entre els més habituals. Així es podran comprar més barats un nombre important d'antiinflamatoris, medicaments contra la tos o medicines per l'artrosi o per combatre la hipertensió i el colesterol. Els farmacèutics confirmaven que el 89% dels productes rebaixats contenen només uns 10 principis actius.  

Alguns dels productes que veuran reduït el seu preu de venda són aquells que contenen ibuprofèn o que utilitzen les persones amb asma com el salbutamol. També es rebaixen alguns antidepressius comuns, alguns anticonceptius orals i alguns medicaments utilitzats per tractar el Parkinson que contenen el principi actiu ropinirol.   

Les farmàcies, obligades a pagar el cost de la rebaixa

Les farmàcies han continuat adquirint, des que la mesura va ser aprovada definitivament el 27 de novembre, els medicaments al preu anterior. Aquelles que no han tret dels seus estocs els productes afectats es veuran molt perjudicades a partir de l'1 de gener. I és que seran els mateixos establiments els que hauran d'assumir la pèrdua d'ingressos que genera la diferència en els preus quan van realitzar la compra i quan facin la venda.  

Aquest fet ha provocat algunes queixes dins del sector farmacèutic. Els professionals han demanat que es prengui alguna mesura per solucionar aquest problema en la seva facturació. El president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, Jesús Aguilar, demanava, per exemple, «ampliar els terminis de coexistència de medicaments amb preu antic i nou».