Els 10 detalls de la sèrie de Rocío Carrasco que la fan inoblidable

Malgrat qui li pesi, ja s'ha convertit en una fita de la televisió del nostre país

La sèrie-documental de Rocío Carrasco, almenys la primera part -si és que hi ha una segona-, ha arribat a la seva fi. I ho ha fet després d'aconseguir un èxit innegable d'audiència, després de commocionar la societat, posant-la en escac, ja que ens ha fet reflexionar sobre la facilitat que tenim de creure'ns la informació que ens arriba de la televisió sense contrastar-la.

Això, sense passar per alt que ens ha portat a pensar que som capaços de ser molt crítics amb els altres sense tenir dades, ni posar-nos al seu lloc. Per tot això, l'esmentada producció de Telecinco ha marcat una fita, però també perquè ha portat a l'horari de màxima audiència un assumpte tan greu com és la violència de gènere, donant-li visibilitat i que ha servit, entre altres coses, perquè es produeixi l'anomenat 'efecte Rocío'.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ningú ha quedat indiferent a aquesta docu-sèrie, que cada setmana ha estat tendència a Twitter. Així mateix, ara que ha arribat a la seva fi, tot i que en set dies aquesta es tancarà amb una entrevista en directe de la protagonista, s'ha fet un repàs per ella. Per aquest motiu, periodistes com Pilar Eyre, per a 'Lecturas', han portat a determinar quins són els deu aspectes o detalls d'aquest format que el van a fer inoblidable. I per a nosaltres aquests són els més importants:

1. El seu punyent testimoni

Sense cap dubte, el primer que ens ha impactat d'aquesta sèrie és que hem conegut una altra Rocío Carrasco, veient-la com mai abans i això ha arribat al cor de moltes persones. I és que el fet de trencar el seu silenci durant vint anys i obrir la seva ànima de bat a bat, li ha costat moltes llàgrimes. S'ha mostrat plorant, trencada de dolor, gairebé sense poder respirar i, en moltes coses, amb un notable nerviosisme. No ha estat gens fàcil recordar moments durs de la seva vida ni tampoc evocar persones que ja no estan al seu costat, com els seus pares (Rocío Jurado i Pedro Carrasco). Per tant, ningú ha quedat impassible davant l'innegable patiment de la protagonista, que ha estat capaç de mostrar-se fràgil i 'despullada', emocionalment parlant.

2. El maltractament

Per descomptat, un altre dels detalls que fan aquesta docu-sèrie ja una fita de la televisió és la visibilitat que se li ha donat a la violència de gènere. Rocío ha reconegut haver sigut víctima de maltractament per part del seu ex (Antonio David) i, a partir d'aquí, per primera vegada, s'ha parlat d'aquest tema en horari de màxima audiència a la televisió. Aquest relat ha servit per adonar-nos no només de la gravetat de l'assumpte que ja coneixíem, sinó també de tot el que cal seguir lluitant, a tots els nivells, per erradicar aquesta xacra.

No obstant això, el positiu del testimoni és que ha servit perquè moltes dones que ara estan patint aquesta dura situació no se sentin soles i així se sentin identificades amb Carrasco i puguin posar-se en mans dels qui poden ajudar-les. Això sense passar per alt que, de la mateixa manera, ha posat sobre la taula, a partir de la pallissa que li va propinar la seva filla (Rocío Flores), la violència que molts fills exerceixen sobre les seves mares.

3. Frases per no oblidar

Per descomptat, no podem passar per alt tampoc que aquesta producció de Telecinco conclou havent-nos deixat frases realment dures com ara aquestes:

  • «Per molt que li pesi, la seva mare no és Olga, soc jo».
  • «Tinc els meus fills morts en vida».
  • «Si m'hagués suïcidat, aquest ésser hauria culminat del tot la seva obra».
  • «'Et cagaràs, no sabràs d'on et vindran. T'aixecaràs d'una i et vindrà una altra'. Ho ha complert, l'única veritat que ha dit en tota la seva vida».
  • «A mi em fa mal saber que una filla meva, que l'he portat aquí a la panxa, sigui capaç de ficar a la seva mare a la presó per una cosa que no ha fet».

I això sense passar per alt altres que ha pronunciat Rocío Carrasco i que ja s'han convertit en virals com ara «No té cony» o «Gos no menja gos».

4. La transcendència pública que ha tingut

Sense cap dubte, una altra raó per la qual la sèrie és ja una fita dins de la televisió és per la transcendència pública que ha tingut. No només els ciutadans del carrer han debatut i s'han posicionat sobre aquesta, sinó també ho han fet molts personatges coneguts del nostre país, entre els quals s'han trobat actors, cantants i fins i tot polítics, com a Irene Montero (ministra d'Igualtat) o el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

5. Ha dividit la societat

No cal dir que el testimoni de Rocío Carrasco ha dividit al país, ja que moltíssimes persones l'han cregut i li han brindat tot el suport en aquests mesos. Tot i això, també hi ha hagut qui l'ha titllat de mentidera, de 'pessetera' i han donat suport al seu ex, qui ha quedat seriosament en dubte en destapar-se totes les seves argúcies i mentides. Per aquest motiu, ara o s'és 'carrasquista' o s'és 'negacionista'.

6. La seva música

Tant la música de capçalera de 'Rocío, contar la verdad para seguir viva' com les cançons que han aparegut durant la producció han calat, tant és així que fins i tot el Festival d'Eurovisió d'aquest any ha estat marcat a casa nostra perquè diverses d'aquestes composicions hi han participat. I és que tothom coneix la cançó de Suïssa, que és la de la docu-sèrie, i també la de França, en la qual la seva cantant va acudir al plató.

7. La seva ja icònica imatge

Tots recordem programes de televisió per la imatge dels seus presentadors i aquest espai de Telecinco no serà menys, ja que també serà recordat per això mateix. El fet de parlar de 'Contar la verdad para seguir viva' és instantàniament venir a la ment l'aspecte de Rocío amb la meitat del seu cabell rapat i amb un vestit-jaqueta de color fúcsia.

8. Personajes públics en el punt de mira

Trencar els seus vint anys de silenci i mostrar tota mena de proves i documentació per avalar el seu testimoni ha deixat en evidència molts famosos. En concret fem referència a fotògrafs, periodistes i col·laboradors de televisió que han cregut al 'peu de la lletra' Antonio David. Però, no només això, vehement han defensat en plató la versió d'aquest i sense certificar si les seves paraules eren certes. Alguns ja han entonat el 'mea culpa', com a Belén Esteban o Kiko Hernández, però molts altres no i, entre aquests, es troben María Patiño, Kiko Matamoros, Gustavo González, Lydia Lozano, Ana Rosa Quintana, Alessandro Lequio...

9. Fidel Albiac

La imatge que durant anys s'ha transmès del marit de Carrasco era la d'un home manipulador i interessat, però, ara, aquesta sèrie ha servit per descobrir-nos un Fidel que no té res a veure amb aquella versió. I és que hem conegut un home enamorat de la seva dona i discret, que s'ha convertit en el seu principal suport en els moments més durs de la seva vida. Mai li ha deixat la mà i, precisament per això, ha hagut de suportar que públicament se li titlli de maltractador, de traficant de drogues, de mandrós, de manipulador... Malgrat tot això, ha estat lleial a la seva esposa i ha preferit aguantar que la seva imatge estigui sempre en dubte a deixar abandonada la persona que estima.

10. Carlota Corredera

Tots coneixíem a Carlota com a presentadora de 'Sálvame'. No obstant això, el fet de posar-se al capdavant d'aquesta sèrie i defensar de forma contundent el testimoni de Rocío ens ha permès descobrir-la més. Corredera ha estat clau per a l'èxit de la producció, ja que s'ha mostrat ferma, ha carregat contra els 'negacionistes' i ha posat en dubte el masclisme i la manca de professionalitat de molts companys. Per tant, per tot això i molt més, 'Rocío, contar la verdad para seguir viva' és ja un referent de la història de la televisió.


Comentaris

envia el comentari