Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Netflix

2020 serà un any molt complicat per a Netflix

Analitzem tot allò que trobarem a nivell de les plataformes de reproducció de vídeo en temps real

Netflix
L'horitzó 2020 es presenta ple d'obstacles per a Netflix | Carácter Urbano

 

HBO i Netflix són els primers noms que segurament ens venen al cap si pensem en plataformes de vídeo sota demanda. Es tracta de dos gegants que han arrasat al mercat espanyol i a molts altres mercats a nivell internacional, i cada vegada tenen més abonats. D'aquesta manera, la televisió tal com la coneixíem ha vist sorgir grans competidores i diversos grups empresarials s'han vist forçats a començar a proporcionar serveis de vídeo en temps real com aquestes dues plataformes, o SVOD, que equival a les sigles «streaming video on demand». En qualsevol cas, l'any 2020 sembla que no li posarà les coses gaire fàcils al gegant de Netflix, i tot seguit et desvelarem els motius d'aquest futur camí ple d'obstacles.

Els beneficis són massa escassos

Les subscripcions de la plataforma Netflix augmenten a tot arreu del planeta, no només aquí. De fet, hi ha alguns informes que detallen que les persones abonades al gegant nord-americà van superar els 140 milions al món, una quantitat realment alta però que, segons sembla, no és prou elevada per tal de donar lloc a uns beneficis suficients perquè l'empresa rutlli com cal. Com pot ser això? Doncs bé, les despeses relacionades amb la producció dels continguts no arriben a quedar cobertes amb els diners que s'ingressen en concepte de cada subscriptor —cosa que constitueix el total de guanys, com a mínim fins que la plataforma decideixi recórrer a la publicitat.

Una altra problemàtica important és que la majoria de persones subscrites a Netflix encara es troba als Estats Units. Tot i que la plataforma ha fet una decidida aposta pel que fa als continguts propis de cada territori, i que això no li ha anat gens malament —el seu èxit en aquest sentit es pot constatar, per exemple, amb el triomf a nivell internacional que ha experimentat la producció 'La casa de papel'—, encara té una gran dependència dels usuaris dels Estats Units, un territori en què el mercat d'aquesta mena de serveis té una divisió molt més exagerada que a casa nostra.

La plataforma HBO s'obre camí

La multinacional Time Warner és propietària de l'altre gegant estrella al nostre país que ofereix vídeo sota demanda, HBO, i que no es queda pas enrere. De fet, aquesta plataforma ha apostat des del començament per una qualitat excel·lent dels continguts que ofereix, cosa que ha quedat plasmada amb les nominacions que ha rebut als Emmy darrerament. La seva producció estrella, 'Joc de Trons', ha aconseguit el rècord amb un total de més de tres desenes de nominacions, i algunes altres sèries com ara 'Killing Eve' o 'Chernobyl', que també estan resultant ser molt exitoses, també tindran una presència remarcable durant la gala del proper mes de setembre.

Igualment, aviat apareixerà HBOMax als Estats Units, que serà un servei innovador que farà que el complet catàleg de la plataforma quedi ampliat encara més a través d'alguns continguts de cadenes de pagament, de l'estil de Cartoon Network. A banda d'això, algunes altres plataformes quedaran absorbides també per HBOMax, com en el cas de DC Universe. El resultat serà un conjunt de continguts espectacularment ampli, entre els quals hi haurà la mítica 'Friends'.

Disney+ i Amazon Prime tampoc no es queden enrere 

L'any que ve, és molt possible que el mercat quedi saturat a causa de l'entrada en escena de Disney+ i també del creixement de la plataforma del gegant de Jeff Bezos, Amazon Prime Video, que segueix obrint-se camí com a gran competidora de Netflix i HBO.

De fet, Amazon Prime Video té algunes sorpreses preparades que probablement contribuiran a catapultar-la, com ara la sèrie que dirigirà l'espanyol J. A. Bayona, de la popular obra 'El senyor dels anells', i que diverses fonts afirmen que serà la producció de ficció més costosa de tota la història de la televisió. Ara bé, això no és tot: també tenen altres trumfos guardats, com 'Carnival Row' —que tindrà com a protagonistes els coneguts intèrprets Cara Delevigne i Orlando Bloom— o bé 'Paper Girls', que molts diuen que serà com una mena d''Stranger Things'. 

Disney+ també apareix com a competidora sòlida de Netflix, amb un catàleg d'allò més prometedor: no només compta amb la totalitat de clàssics de la firma, sinó que també posarà a disposició dels seus usuaris tota la saga d'Star Wars i alguna altra obra de gran exclusivitat, com podria ser un 'spin-off' de la mítica 'Toy Story'. A més, també ha decidit oferir altres obres amb l'objectiu de comptar amb una audiència que no sigui tan marcadament familiar, com ara 'The Mandalorian', una producció que Jon Favreau ens explica que té garantida la temporada número dos.

Igualment, hem de tenir en compte que Netflix també tindrà altres competidors: Apple TV+ és un d'aquests rivals que també li posaran difícil les coses, i actualment ja ha garantit que diversos gegants d'aquest món hi estaran involucrats, com ara el gran Steven Spielberg. Igualment, Quibi també és un dels serveis  que aportarà més diversitat al mercat. Fa una aposta per tal d'oferir continguts de manera exclusiva als telèfons intel·ligents, encara que no queda gaire clar si penetrarà o no al territori espanyol.

Apostes de Netflix per a l'any que ve

Tot sembla indicar que la gran sorpresa de Netflix per al 2020 és 'The Witcher', una sèrie que es preveu que arribi durant el mes d'octubre d'aquest mateix 2019 i que molts consideren successora de la popular 'Joc de Trons'. De la mateixa manera, també hi haurà sèries originals de la plataforma molt exitoses que continuaran ampliant el catàleg d'episodis l'any vinent, com ara '13 Reasons Why' o bé 'Stranger Things'. Pel que fa a les noves incorporacions, encara hem de descobrir què té preparat Netflix per a l'any que ve: la plataforma, de fet, continua invertint de manera diversificada, i el nombre de noves incorporacions resulta fora de sèrie. Caldrà que es demostri si amb això n'hi haurà prou o no.

També et pot interessar...