Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de l'actriu Verónica Forqué en un photocall

«No puc més»: Les 5 senyals que podrien haver evitat la mort de Verónica Forqué

Sobre la mort de Verónica Forqué sobrevolen molts dubtes i un problema de fons: el de la salut mental

Segueix la consternació i el dol per la mort sobtada de Verónica Forqué. La llum de l'icònica actriu es va apagar de cop i volta el dilluns passat: enrere van quedar una infinitat de riallades i centenars d'interpretacions per al record.

Els dubtes sobre la mort de Verónica Forqué encara planegen, i la seva defunció planteja un problema de fons: el de la salut mental. Una problemàtica real, molt més present del que es creu i que permet fer-nos una pregunta: Es podria haver fet alguna cosa més per evitar que Forqué prengués la decisió que va prendre?

El primer senyal: “Necessito parar”

Fins dilluns passat, del discurs de comiat de Verónica Forqué quan va abandonar 'Master Chef', ningú podria imaginar què passaria després. Però la perspectiva del present treu ara un problema molt més gran a la llum.

El comportament de Forqué al programa va suscitar moltes crítiques a les xarxes socials. Sota pseudònims o l'empara de les xarxes, diversos usuaris van criticar sense embuts l'actuació de la cèlebre actriu a 'Master Chef Celebrity'.

Les crítiques a les xarxes, una xacra

Entrevistada per 'El Español', la psicòloga Ana Fabón Rallo va explicar la perillositat que tenen les xarxes socials. Va alertar que «actualment tota l'exposició de missatges a internet i les crítiques representen un risc alt per a les persones amb algun problema mental», deia.

Verónica Forqué durant un programa de 'Masterchef Celebrity'
Verónica Forqué durant un programa de 'Masterchef Celebrity' | RTVE

En aquest sentit, el suïcidi, segons va alertar Ana Fabón Rallo, «és un problema multifactorial». A més, va recordar que «adjudicar a les crítiques el que ha passat seria treure importància a tota la feina que ella va poder fer per tirar endavant».

Parlar-ne, clau: “No vam veure més enllà”

També entrevistat per a 'El Español', el vocal de la Directiva d'ANPIR, principal associació de psicòlegs d'Espanya, Alberto Gimeno, va admetre que «no és fàcil saber què va passar». Tot i això, ha reconegut que «no vam saber veure la guerra interna que tenia, no vam veure més enllà de perquè estava així».


L'any 2020 porta una dada duríssima es va batre el rècord tràgic de morts per suïcidi, 270, un 7,4% més que els de 2019. Davant d'aquest fet, Gimeno adverteix que s'ha de fomentar l'atreviment per parlar de la salut mental. Hem d'exposar què ens passa per així poder arreglar-ho i, sobretot, evitar situacions límit.

Trencar barreres: anar al psicòleg

La prevenció ha de ser la clau per evitar situacions límits com el suïcidi. Ana Fabón reconeix que l'estigma d'anar al psicòleg a Espanya disminueix “cada vegada més”, però diu que “hi continua havent més reticències del que volem”.

Pla general de Verónica Forqué saludant als mitjans de comunicació
Verónica Forqué ja va explicar a 'Masterchef' que no es trobava bé | GTRES
Parlar de la nostra salut mental és tan important com parlar de la salut física. És qüestió dequilibri. Per això mateix, és recomanable acudir als experts. «Quan notem en nosaltres mateixos o altres que hi ha hagut un canvi molt notable en el comportament», sosté Gimeno.

L'aïllament, el més perillós dels senyals

L'expert assenyala que «pot ser un senyal d'alarma que una persona comenci a aïllar-se dels altres, si això implica un canvi respecte a la conducta anterior», i posa com a exemple la irritació o els les crisis d'ansietat freqüents».

És impossible saber si una situació com la de Forqué es podria haver evitat, però sí que és possible evitar situacions futures. Per això, la recepta és clara: parlar, deixar de banda els prejudicis, normalitzar i mediar.