Luis i Enrique, els germans

Luis, l'home que ha assassinat el seu germà Enrique i s'ha suïcidat

Luis va matar el seu germà Enrique a Canals (València) abans de posar fi a la seva vida

La localitat valenciana de Canals es va veure sacsejada el darrer dimarts per una tragèdia familiar. Un veí es va penjar al celobert del seu habitatge després d'haver matat el seu germà a ganivetades. Es tractava de Luis i Enrique, dos germans d'una família maleïda coneguda per tothom.

Els 'frailes', així és com coneixen aquesta família que durant molts anys va tirar endavant gràcies a la venda ambulant. La seva sort va canviar amb la mort del patriarca, Ricardo, i la seva dona, Cecília. A partir de llavors, els seus fills van viure marcats per l'esquizofrènia i la precarietat.

Luis, de 46 anys, i Enrique, de 49, vivien a l'immoble on dimarts passat va tenir lloc la desgràcia. La precarietat econòmica i el consum de drogues van aprofundir en la seva complicada situació. Una discussió entre tots dos va començar la tragèdia, tot just uns mesos després del suïcidi d'un altre germà.

L'inici de la maledicció

Ricardo, Enrique, Luis i Inmaculada són els quatre fills de Ricardo i Cecilia, un matrimoni dedicat a la venda ambulant. A Canals els anomenen els 'frailes' perquè el seu avi va estudiar per a frare. Durant molts anys van veure el patriarca guanyant-se la vida venent roba al mercat setmanal.

Muntatge germans morts
Luis va posar fi a la vida del seu germà Enrique | Catalunya Diari

La mort del matrimoni va iniciar la maledicció dels seus fills. Tots malalts d'esquizofrènia, s'han vist condemnats a un infern de drogues, presó, suïcidi i, ara, també un fratricidi. «És una família maleïda», asseguren a l'entorn, «han tingut molta mala sort».

Després de la mort dels seus pares, el germà gran, Ricardo, es va convertir en el pilar de la família. No només va aconseguir mantenir a la superfície el negoci dels seus pares, sinó que es va assegurar que els seus germans poguessin treballar. Era el més centrat dels germans, però també va tenir un final tràgic.

El suïcidi de Ricardo

Durant un temps, Ricardo va assegurar l'entrada de diners que garantia l'estabilitat de la família. Tot i això, amb els diners van entrar també a casa l'alcohol i les drogues, un còctel explosiu que va agreujar els seus trastorns mentals. El negoci no va trigar a enfonsar-se, i llavors van començar els problemes.

El 31 de gener de 2020, Ricardo va aparèixer mort al lavabo del pis que havien heretat dels seus pares. Es tracta d'un immoble al carrer Francisco Bru de Canals, el mateix on dos anys després s'ha repetit la tragèdia. Al voltant de la mort de Ricardo es van crear tota mena de rumors.

Alguns deien que havia mort d'una sobredosi, d'altres que havia tingut un infart. Els veïns van especular també que havia caigut i s'havia donat un mal cop. L'única veritat és el que va concloure la policia: que el germà gran dels 'Frailes', de 51 anys, s'havia suïcidat.

Luis i Enrique es van quedar sols

Després de la mort de Ricardo, la petita de la família (Inmaculada) es va casar amb un ucraïnès i van tenir dos fills. La seva felicitat es va truncar arran d'un incident amb l'autoritat que la va portar a ingressar a la presó un any i mig. Al domicili familiar van quedar sols Luis i Enrique, entre baralles diàries.

Aixecament del cadàver
Moment de l'aixecament del cadàver | Cedida

Els diners eren sempre l'origen de les baralles entre els dos germans mitjans, que eren coneguts pels seus aldarulls. La Guàrdia Civil, la Policia Local i l'ajuntament de Canals els tenien fitxats per les seves baralles. Tots dos anaven sempre justos de diners, i també tenien mala relació amb els veïns.

Al barri recorden que els últims mesos anaven sempre drogats, «caminant com a zombis». Els serveis socials estaven al damunt i la policia havia d'anar de tant en tant a intervenir a les baralles. No obstant això, només Luis va entrar en un centre de rehabilitació del qual va sortir.

Va començar la tragèdia

Queda el dubte de si les administracions van fer tot el possible per treure els germans del seu infern. La realitat és que tots dos vivien de la mensualitat que cobrava Luis d'una ajuda pública. I que l'altre germà, Enrique, es queixava als serveis socials que es gastava els diners als excessos.

Dimarts passat, poc abans de les dues de la tarda, una veïna va contemplar horroritzada el cos de Luis penjat al celobert. S'havia penjat en una biga de ferro del sostre. Quan van arribar els agents van entrar al pis, van trobar Enrique estès en un toll de sang.

Foto de l'habitatge
El crim va tenir lloc a un habitatge del centre de València | Cedida

Enrique tenia antecedents per violència de gènere, fet que ha reforçat la remor que va ser ell qui va matar Luis i després es va suïcidar. Però la disposició de l'escena del crim fa pensar en el contrari. Segons fonts de la investigació, «Luis, el petit, va posar fi a la vida del gran, Enrique, i després es va suïcidar».

Hipòtesi principal

Els agents van haver de fer caure la porta amb l'ajuda dels bombers per entrar a l'interior. Hi havia sang a diverses parts de la casa, i enmig de dos llits hi havia el cadàver d'Enrique. Tenia signes de violència que, a primer cop d'ull, semblen incompatibles amb el suïcidi.

La policia manté obertes totes les possibilitats, i serà l'autòpsia la que acabi de confirmar la teoria principal. La víctima presentava ferides d'arma blanca al coll, presumptament infligides per l'agressor. La hipòtesi que fan servir és que la tragèdia es va desencadenar després d'una discussió per diners.

És el tràgic final d'una família assetjada pels trastorns mentals i un entorn desestructurat. Dels sis membres de la família ja només en queda Inma, que les pròximes hores sortirà de la presó per acomiadar els seus germans. Ho farà com a única supervivent dels 'Frailes', la família maleïda de Canals.