La plataforma HBO sobresurt per sobre de la resta de plataformes 'streaming' i canals televisius gràcies a la qualitat que caracteritza els continguts que ofereix. Netflix ha apostat per un ritme d'estrenes vertiginós que li ha funcionat, i HBO, en canvi, prioritza un ritme més tranquil per tal que cada producció nova que hi aterra aconsegueixi un èxit sense precedents. La seva última aposta, 'Chernobyl', pot arribar a esdevenir un gran èxit del popular canal nord-americà.
La minisèrie 'Chernobyl' explica en clau de ficció la coneguda catàstrofe nuclear de Txernòbil a l'antiga Unió Soviètica, i consta d'un total de cinc capítols que protagonitzen els intèrprets Emily Watson, Stellan Skarsgard i Jared Harris.
La producció es concentra en els dies i les hores que van seguir al terrible accident al reactor 4 de la central nuclear, una catàstrofe que va originar la mort de milers d'individus i que va ser una de les pitjors tragèdies de la Unió Soviètica. De fet, l'accident va afectar una part molt important del continent europeu i va arrasar una àrea enorme, de milers d'hectàrees.
'Chernobyl' s'endinsa en la incredulitat i l'estupefacció primer, i a continuació en la negació, originades per la catàstrofe nuclear, i mostra de quina manera els personatges principals de la sèrie es troben implicats en una problemàtica històrica.
Des que es va estrenar el dia 6 de maig, la producció ha convençut els crítics, que li han concedit lloances de l'estil de «La producció de l'any» —a la revista 'Esquire'— o «Intensa i punyent, però necessària» —a 'Collider'. A més, ha sabut atraure els espectadors.
A la coneguda plataforma IMDB, i durant els primers quatre episodis que ha emès, la sèrie ha pogut col·locar-se al primer lloc de les sèries amb més bona valoració de la història i, d'aquesta manera, ha superat noms mítics com ara 'Joc de Trons', 'The Wire', 'Breaking Bad' o 'The Sopranos', que es troben entre les grans sèries de referència de la nova etapa de la ficció a la televisió.
Anteriorment, HBO havia fet ja una aposta per les minisèries d'història, com ara 'John Adams' o 'The Pacific'. I ara, amb la nova 'Chernobyl' ha aconseguit assolir la perfecció. A l'esmentada IMDB, els quatre primers capítols de la sèrie han obtingut una valoració de 9,4, 9,7, 9,7 i 10. Es tracta d'unes puntuacions realment bones, que estan justificades gràcies a una estètica radioactiva-nuclear molt cuidada i per un guió de gran qualitat, que aconsegueix un bon equilibri en l'àmbit històric. A banda, també s'hi suma l'habilitat de Craig Mazin, el seu 'showrunner', per tal de presentar productes que es consumeixen fàcilment i tenen un ritme àgil.
Mazin, conegut abans sobretot per la trilogia de 'Ressaca...', ha pogut posar en marxa una producció que s'acosta molt a la perfecció —o, com a mínim, el públic ens diu això.
La sèrie 'Chernobyl' està coproduïda entre HBO i el canal anglès Sky i, com que es tracta d'una minisèrie de caire històric, no s'ha previst fer-ne més temporades. Per lluitar contra l'empatx d'episodis i d'hores de gravació que va comportar la popular 'Joc de Trons', la clau ara podria arribar de la mà del fet de gaudir en quantitats ben petites una temporada.