Shakira

Comunicat d'última hora de Shakira: assegura que mai ho va fer

La de Barranquilla haurà d'anar a judici amb Hisenda per un presumpte frau de més de catorze milions

La cantant colombiana acusa Hisenda de no haver «tingut en compte en absolut quin és el modus vivendi dels artistes». També ha criticat els mètodes d'Hisenda després de pagar més de noranta milions d'euros i ser perseguida fins i tot per anys que no va passar ni seixanta dies a l'estat espanyol. Espera i confia que es demostri la seva innocència després del judici.

La fiscalia culpa Shakira de simular que vivia fora d'Espanya quan ja vivia a Barcelona amb Gerard Piqué. Pel suposat delicte de defraudar 14,5 milions d'euros entre el 2012 i 2014 la fiscalia li demana vuit anys i dos mesos de presó. A més de pagar 23,7 milions de multa i divuit anys i un mes sense rebre incentius fiscals. En un comunicat, la defensa diu que l'artista ha pagat tots els impostos mundialment i que aquells anys no va passar ni la meitat de l'any a Espanya.

Shakira els acusa de vulnerar els seus drets fonamentals

Segons un comunicat de l'agència de comunicació de l'artista, aquest divendres, vint-i-cinc de novembre el seu advocat ha presentat al Jutjat d'Instrucció l'escrit de defensa. Aquesta declaració es presentarà en el judici que Shakira afronta per presumptament defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda entre 2012 i 2014.

«És inacceptable el fet que la Hisenda pública no estigui respectant la seguretat jurídica que ha de garantir a qualsevol contribuent, ni tampoc els meus drets fonamentals», sentència Shakira en el comunicat. La cantant sent que s'han vulnerat els seus drets a la intimitat i a la presumpció d'innocència.

La defensa de la cantant colombiana ha acusat l'Agència Tributària de voler perjudicar la seva reputació amb l'acusació de frau fiscal i de vulnerar els seus drets, demanant informació fins i tot mèdica.

L'escrit de la cantant sosté que la seva conducta fiscal és impecable i que mai ha tingut problemes tributaris amb altra jurisdicció. El mateix assegura que l'Agència Tributària no ha tingut en compte quin és el modus vivendi dels artistes la carrera dels quals es desenvolupa internacionalment. L'Audiència de Barcelona jutjarà el cas, investigat en un jutjat d'Esplugues de Llobregat, i fixarà data de judici una vegada els advocats de Shakira han presentat el seu escrit de defensa.

Presumpte frau de més de catorze milions d'euros

Segons la jutgessa, Shakira suposadament va defraudar a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) un total de 12.371.197 euros i a l'Impost sobre el Patrimoni (IP) 2.191.771 euros, sumant entre els dos un total de 14.562.968 euros.

La Instrucció va constatar que l'artista suposadament va deixar de tributar a Espanya entre 2012 i 2014 malgrat estar obligada a fer-ho perquè, segons la jutgessa, és on tenia la seva residència fiscal, ja que havia estat al país més de 183 dies a l'any, mentre que Shakira diu haver residit a Bahames.

La Fiscalia li reclama una condemna de vuit anys i dos mesos de presó; l'Advocacia de l'Estat l'acusa de tres delictes contra la Hisenda en declaracions de l'IRPF de 2012, 2013 i 2014, i la Generalitat, de tres delictes contra la Hisenda en la declaració de l'Impost sobre el Patrimoni dels mateixos anys.