Crítiques de la comunitat gitana a Rosalía per la seva actuació en els Goya

Los Chunguitos donen suport a la cantant catalana davant de les crítiques per la versió que va cantar de ‘Me quedo contigo’ en els premis Goya 2019

L’aparició de la cantant Rosalía dalt de l’escenari era una de les actuacions més esperades de la gala dels Premis Goya 2019, celebrada a Sevilla, i és que la cantant deixa empremta allà per on passa. No obstant això, l’actuació de Rosalía no va ser del gust de tothom: les associacions gitanes van sortir en defensa del tema original de Los Chunguitos, cançó que Rosalía va «desgintanitzar» i «expropiar de la cultura gitana»,  explica 'La Coctelera'. 

Acostumada a desplegar un gran espectacle amb moviments, llums, balls, i una complexa posada en escena, Rosalía va sorprendre per la sobrietat i senzillesa de la seva actuació. L’artista, just després de l’inici de la gala, va pujar a l’escenari on es va quedar ella, la seva veu, El Guincho i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Amb aquesta simplicitat càlida i carregada de força, Rosalía va començar a interpretar ‘Me quedo contigo’, en homenatge a Los Chunguitos.

  

  • Notícia relacionada: El nou 'look' de Rosalía fa que s'incendiin les xarxes
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

La @academiadecine y @elterrat me invitaron a hacer un tributo de 1 canción de cine en los Goya Elegí la canción de “Me quedo contigo” de @loschunguitos porque es un clásico y siempre me ha parecido PRECIOSA! Esta canción sale en una peli increíble de #CarlosSaura (“Deprisa, deprisa”) <3 Me motivó mucho versionarla a voces y le pedí a mi amigo @bernatvivancos un arreglo de voces tan bonito como el que pudisteis escuchar. Lo interpretamos el @corjove mi compañero @pablodiazreixa y yo misma. Gracias x haber recibido esta versión con tanto amor, ayer me emocioné muchísimo cantando para todxs vosotrxs y a todxs los q me ayudais en estas aventuras!!!!

Una publicación compartida de ROSALÍA (@rosalia.vt) el

La polèmica del tema de Rosalía

«Rosalía ha fet una versió del cèlebre tema ‘Me quedo contigo’ de Los Chunguitos. La ha arrancat del seu caràcter original. La ha desgitanitzat, i això a Espanya li agrada. Al marge dels gustos musicals, això és antigitanisme». Aquestes declaracions es podien llegir en les xarxes socials per part d’associacions gitanes feministes, tal com informava ‘El Español’. I és que van ser moltes les opinions contràries al tema que va cantar la jove artista.

Part del col·lectiu ofès escrivia que «s’estan expropiant elements de la cultura d’un poble històricament perseguit, invisibilitants els seus orígens, beneficiant la cultura imperant i castigant el poble originari a l’ostracisme una vegada més», a més d’assegurar que Los Chunguitos no havien sigut avisats de la intenció de versionar la seva cançó: «El respecte es mostra amb els gestos».

  • Més informació d’interès: Sílvia Abril i Buenafuente, una preciosa i poc convencional hitòria d'amor

La polèmica sobre els temes de Rosalía s’aviva

 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una gran sorpresa estar viendo los #Goya2019 en #Tve y ver a esta gran Artistaza @rosalia.vt cantando nuestro tema #Mequedocontigo. No hay mejor manera de hacerlo tan bonito!!, a partir de ahora nos quedamos tambien contigo Rosalía!! Ganas de cantarla juntos Rosalia & Chunguitos.

Una publicación compartida de Los Chunguitos (@loschunguitos) el

Des que Rosalía va irrompre amb ‘Malamente’, del disc ‘El mal querer’, va saltar la polèmica sobre l’ús de l’artista d’elements estètics d’un poble oprimit des d’una posició de privilegi, sense respectar la seva arrel. No obstant això, rostres coneguts del col·lectiu gità com les Azúcar Moreno van sonar suport a l’artista: «Gràcies, Rosalía, por aquest bonic homenatge a la família Salazar. T’estimem. Ens quedem amb tu sense cap dubte. Petons amiga».

  • També pots llegir: Rosalía presenta «De aquí no sales», el seu últim videoclip

Les mostres de suport van arribar fins i tot dels mateixos Chunguitos: «Una gran sorpresa estar veient els Goya i veure aquesta gran artista cantant el nostre tema ‘Me quedo contigo’! No hi ha millor manera de fer-ho tan maco! A partir d’ara, ens quedem també amb tu Rosalía! Ganes de cantar-la junts», publicaven Los Chunguitos per les xarxes socials. Van aclarir que no van ser avisats, però que mostraven tot el seu suport: «Gràcies per permetre a tot el món escoltar aquest tema amb la teva veu i el teu art».