Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Motos a 'El Hormiguero'

Critiques a 'El Hormiguero' per un moment polèmic: «Racisme disfressat d'humor»

Una jove xinesa ha carregat contra el programa de Pablo Motos

'El Hormiguero' és un dels programes més longeus de la televisió espanyola i també un dels més exitosos i que més fan parlar, especialment si el comparem amb altres xous d'Antena 3 i d'Atresmedia, tot i que això no sempre és positiu. El programa de Pablo Motos té molts fans i seguidors, però també compta amb una àmplia legió de crítics que no li deixen passar ni una i que no dubten a denunciar a les xarxes socials les pràctiques que no els agraden.

Una de les últimes detractores que s'ha guanyat el programa és una noia d'origen xinès que ha acusat el programa de racista. Va ser durant el programa de dimarts passat, quan 'El Hormiguero' va protagonitzar una nova polèmica, aquesta vegada de la mà de Sergio Fernández Meléndez, 'El Monaguillo'. El programa havia preparat un joc per al col·laborador en què havia d'endevinar, d'entre tres homes asiàtics, quin dels tres era del Japó. Tots tres anaven amb vestit d'home, corbata i un maletí, per a fer-ho més complicat. Mentre el col·laborador intentava endevinar quin dels tres era japonès, Pablo Motos va voler saber quines eren les tres nacionalitats, ja que l'únic que sabien era que eren asiàtics: «Un és japonès, un altre és coreà i l'altre és xinès?». Aleshores, 'El Monaguillo' va respondre: «No ho sap l'amo?». Finalment, el programa va revelar qui era el japonès.

Una usuària respon al «racisme» del programa

El joc no va agradar gaire a una part de la comunitat asiàtica que viu a Espanya, especialment a una tuitaira que va néixer a la Xina però que actualment viu a Madrid. La jove va publicar un vídeo al seu compte de TikTok, que després va traslladar a Twitter i que ja s'ha fet viral, en el qual reacciona davant del que es va poder veure aquella nit a 'El Hormiguero' i que ella titlla de «racisme disfressat d'humor». Explica al principi: «No veig 'El Hormiguero', però diversos amics m'han enviat el vídeo. Deixeu-me explicar per què aquesta secció del programa va ser tan inapropiada». La jove continua dient que està «tot malament» en aquest joc perquè «van començar amb un concepte que tothom hauria de normalitzar: t'agradi o no, una persona amb aquests trets pot ser espanyola o d'on li doni la gana».

«Fent un programa així contribueixen a fer que hi hagi més estereotips, contra els quals molta gent lluitem cada dia», ha afegit, i després ha lamentat que hi hagi persones a qui els pugui fer gràcia «aquesta merda». «Després, a la vida real intenten ser graciosos d'aquesta manera i nosaltres hem d'aguantar cada dos per tres aquestes faltes de respecte o aquest racisme disfressat d'humor», afegeix.

Però la jove no es queda únicament en el joc i ataca també el mateix col·laborador, 'El Monaguillo', per la frase en què parla de «l'amo»: «Potser es refereix a l'amo del programa, però també sona com que és l'amo dels tres senyors, com si fos un circ». Pel que sembla, la noia ja havia tingut una discussió sobre aquest tema amb altres persones que havien defensat aquest tipus d'acudits i de programes perquè «sempre s'han fet programes així». Ella respon que «el fet que una cosa s'hagi fet sempre no vol dir que sigui correcta. La societat evoluciona, les tecnologies avancen i espero que la mentalitat de les persones també. I si tens una bona plataforma, com un programa de prime time, fes-la servir per a ajudar, per sumar, no per restar».

Com era d'esperar, la jove ha trobat molt de suport a les xarxes socials i la seva proclama s'ha fet viral, però això també ha fet que molts fans del programa hagin defensat aquest tipus d'humor i hagin carregat contra ella.