Primer pla d'Iker Jiménez a un acte promocional

Un doctor sobre el cas Alcàsser a 'Cuarto Milenio': «Si dic la veritat, se'm mengen viu»

Luis Frontela va ser qui va realitzar la segona autòpsia de les tres víctimes

El passat mes de setembre, el cas Alcàsser, un dels crims més esgarrifosos de la dècada dels 90, tornava a cobrar protagonisme perquè es confirmava que uns ossos trobats un any abans a prop de la fossa on hi havia les víctimes pertanyien a una d'elles, concretament a Miriam.

Aquesta situació ha portat tant que el cas estigui novament obert com al fet que es posi en dubte la investigació. I, precisament això últim, és el que ha passat al programa 'Cuarto Milenio', on el doctor Luis Frontela ha estat molt contundent al respecte.

Les anomalies del cas Alcàsser

En l'últim programa de 'Cuarto Milenio', presentat per Iker Jiménez, és on ha tornat a cobrar protagonisme l'esmentat crim. Un crim que es va produir l'any 1992 i que va tenir com a víctimes a tres joves de la ciutat valenciana d'Alcàsser. Toñi, Desirée i Miriam, d'entre 14 i 15 anys, van ser segrestades, violades, torturades i assassinades. Tot va succeir després que fessin autoestop per anar a una discoteca de Picassent.

Setanta-cinc dies després de la seva desaparició, els seus cadàvers van ser trobats per uns apicultors en una fossa del barranc de la Romana. Miguel Ricart i Antonio Anglés van ser considerats els culpables del que havia passat. No obstant això, només el primer va complir 21 anys de condemna a la presó, i el segon va fugir i encara segueix en parador desconegut.

Totes aquestes dades han tornat a cobrar protagonisme després del recent descobriment de nous ossos d'una de les víctimes, donant lloc al fet que se sospiti que la investigació es va dur a terme amb procediments amb anomalies. En concret, a 'Cuarto Milenio' s'han enumerat els possibles errors que van poder cometre:

  • No es va dur a terme cap croquis d la posició en la qual estaven els cadàvers.
  • No hi ha cap fotografia dels cossos de les joves a la fossa.
  • Sembla que es va produir el canvi dels objectes trobats a la zona per realitzar una fotografia de tots plegats.
  • Cap de les proves que es van obtenir van resultar concloents sobre la implicació o autoria de Ricart.
  • En els matalassos trobats, no existien restes biològiques de les nenes.

Luis Frontela i les seves contundents declaracions

Precisament per poder aprofundir en totes aquestes suposades anomalies, Iker Jiménez ha entrevistat el doctor Luis Frontela, que és el metge forense que va realitzar la segona autòpsia de les tres víctimes.

En la seva intervenció, ha deixat palès que mai ha desistit en el seu afany de denunciar que el procediment de la investigació no va ser el correcte. Això sí, ha manifestat que «jo no desitjaria parlar d'això perquè és massa cru». No obstant això, ha exposat: «Per a mi, com a científic de la medicina legal, em va indignar bastant com es va fer l'aixecament dels cadàvers».

És més, ha afegit que «hauran passat per alt potser nombrosos indicis que, si s'hagués fet això de manera reglada, no s'haurien perdut o passat per alt. És a dir, jo no puc parlar d'un aixecament de cadàvers perfecte o normal, sinó d'un totalment anormal».

Però el forense ha anat més enllà i ho ha fet dient: «No puc parlar de la intervenció de diversos perits normals perquè es van amputar elements al segon perit perquè no els veiés. A aquest perit li van arribar elements de la primera intervenció que havia d'haver fet, li van arribar mesos després de quan havien d'haver arribat a les seves mans».

Amb les seves paraules, el doctor Luis Frontela ha deixat clar que estava en desacord amb el procediment dut a terme en el cas Alcàsser. No obstant això, si encara quedava algun dubte sobre la seva postura, l'ha saldat exposant: «No puc parlar. Si parlo, no sé si més endavant en article 'mortis' pugui parlar. Avui dia, m'escorxarien si parlo la veritat del que penso, del que s'ha fet».

Així, tornen a quedar en l'aire moltes teories i dubtes sobre el crim, un dels més esgarrifosos de la història negra del nostre país.