A vegades les 'influencers' també posen en risc la salut dels seus seguidors. Les recomanacions dels famosos ens poden anar bé si parlem de moda, però quan es posen en altres terrenys que no són la seva especialitat cauen en una enorme irresponsabilitat, ja que estan posant en joc la salut de les persones.
Això és el que han fet Diego Matamoros i Fani Carbajo, que fa tan sols uns dies mostraven als seus seguidors de les xarxes socials com utilitzaven una espècie d'artefacte calat amb foc per extreure la brutícia de l'oïda, explicant a més els beneficis del producte.
«Els bastonets de cotó no eliminen, empenyen. Aquestes espelmes eliminen el 99 per cent de cera, a més ajuden a reduir l'estrès i els mals de cap», assegurava Fani en el seu Instagram mostrant l'article, encoratjant als seus seguidors a comprar-lo.
És evident que ells reben diners per fer publicitat del producte, i els 'influencers' viuen d'això, però cal anar amb compte amb el que es promociona per tal de no perjudicar a les persones, i més si aquest artefacte comporta riscos per a la salut.
En què consisteix el 'bastonet de cera d'abella'?
El producte consisteix en un bastonet amb forma de cilindre fabricat amb cera d'abella que s'introdueix en el conducte auditiu extern. A continuació, s'encén l'extrem del bastonet amb foc i així es produeix una pressió inversa que absorbeix la cera de l'interior de l'oïda.
Es tracta d'un producte que està triomfant entre les famoses, fins i tot famoses internacionals com la cantant Jessica Simpson. Però cap d'aquests famosos parla amb rigor científic sobre aquest artefacte ni comenten els possibles riscos que comporta.
Els otorrinolaringòlegs i experts en l'aparell auditiu ho tenen molt clar, no aconsellen utilitzar aquest producte i expliquen els riscos greus de cremada que es poden produir.
Els especialistes alerten dels riscos
Daniel Polleti ha afirmat a 'Vanitatis' que coneix aquest producte i que ha hagut d'atendre diversos pacients per culpa del seu ús:«He tingut pacients que fent servir aquest mètode no només no han aconseguit extreure el tap de cera, sinó que han patit cremades per la cera fosa o amb la flama que es genera durant el procediment», explica el metge.
A més, recalca que aquest mètode no se sustenta sobre cap base científica. Un altre metge, Federico Fernández, es posiciona de la mateixa manera:«Jo no recomanaria mai utilitzar aquestes espelmes per les orelles. He vist pacients que m'han vingut amb cremades al cap o dins de l'oïda. És una cosa que es posa de moda i que de sobte la gent comença a fer-ho a casa», ha advertit.
Tots dos metges alerten de la proliferació a la xarxa d'artefactes casolans o tècniques no comprovades científicament per resoldre problemes de salut; una tendència a l'alça en temps de pandèmia per la inestabilitat de la sanitat pública i la reticència d'anar a un centre mèdic per la por al contagi de coronavirus. Però recorden que si es té un tap de cera que obstrueix les orelles, l'única solució recomanable i segura és acudir al metge perquè aquest, que és l'especialista, el retiri.