Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cleopatra: todo sobre la gran reina del Antiguo Egipto

Descobreix els secrets de la gran reina Cleopatra

Malgrat el pas del temps, la seva història ens segueix sorprenent i captivant

Cleopatra: todo sobre la gran reina del Antiguo Egipto
Descobreix tots els secrets que envolten la figura de Cleopatra | HOROSCOPOMAGICO.COM

 

La reina del Nil, Cleopatra, va ser una dona que va tenir als seus peus tot l'antic Egipte i que va enamorar Juli Cèsar i Marc Antoni. Tot i que van passant els segles, tot allò que l'envolta continua essent realment increïble i fascinant.

Ens és possible conèixer-la a través dels llibres d'història, del cinema i de la cultura popular, però saps del cert qui va ser en realitat? De quina manera es va acabar la seva vida, i quants fills va engendrar? Tot seguit, descobriràs les respostes a aquestes preguntes i d'altres dades al voltant del regnat de la dona i de la seva figura. 

Els primers anys de Cleopatra, i l'antic Egipte

De manera indiscutible, Cleopatra era una dona amb una gran obstinació i estava totalment disposada a fer allò que calgués pel seu regne. Nascuda l'any 69 abans de Crist i amb un nom que vol dir «la glòria del seu pare», entre l'any 51 i el 30 a. C. va ser la darrera monarca d'Egipte. Anhelava, per damunt de tot, retornar la grandesa a Egipte, al davant d'un imperi romà que cada cop tenia un poder més gran.

Quan el seu pare va haver mort, va contraure matrimoni amb el seu germanastre i va ascendir al tron, amb el nom monàrquic de Cleopatra VII. Desgraciadament, però, es va retirar del poder no gaire més tard i el seu propi germà va provar de llevar-li la vida per regnar en solitari. Finalment, la dona va acabar fugint cap a Síria.

  La seva història amb Juli Cèsar

  La reina egípcia, però, encara no havia dit l'última paraula. Va aprofitar el seu refinament, el seu gran enginy i els seus encants amb la finalitat de persuadir Juli Cèsar, que anava a conquerir Egipte, per tal que li deixés el tron del seu regne. Més endavant, la dona tindrà un fill amb Juli Cèsar, que rebrà el nom de Cesarió, i decidirà instal·lar-se a la ciutat de Roma. Uns quants anys després, però, es produeix l'assassinat de Juli Cèsar i la dona es veu forçada a retornar al seu lloc d'origen.

  En aquell moment, Marc Antoni i Octavi són dos contendents de l'imperi romà que es troben enfrontats. El primer està bojament enamorat de Cleopatra, i resol anar a establir-se a Egipte, el territori que la reina vol recuperar sigui com sigui. Cleopatra, que és una gran política, és conscient del fet que el seu regne va fent ombra, de mica en mica, a l'imperi romà.

  Cleopatra: todo sobre la gran reina del Antiguo Egipto
  Després d'un temps a Roma, Cleopatra torna a Egipte | HOROSCOPOMAGICO.COM
   

  La seva història amb Marc Antoni

  Cleopatra no només té un fill anomenat Cesarió: igualment, engendra amb Marc Antoni dos nens i una nena. Mentrestant, l'home decideix repartir-se el planeta amb Octavi: n'hi haurà un que es quedarà Orient i l'altre que tindrà Occident. Ara bé, per tal de fer efectiu aquest acord, Marc Antoni haurà de contraure matrimoni amb Octàvia Menor, i la dona li exigeix que triï entre Cleopatra o ella. En cas que no l'esculli a ella, se'l veurà com un enemic de Roma i l'hauran d'aniquilar. 

  L'home tria Cleopatra i se'n va cap a Egipte, cosa que fa que es converteixi en enemic de Roma. Tots dos uneixen forces per combatre contra Octavi. Això no obstant, Octavi aconsegueix derrotar les tropes de l'enamorat de Cleopatra, i Marc Antoni es lleva la vida pensant que la seva enamorada Cleopatra ha mort assassinada. Igualment, dins d'aquesta venjança, el fill gran de la reina d'Egipte —Cesarió— és assassinat a mans d'Octàvia.

  La mort de la reina d'Egipte

  Finalment, l'antic Egipte es troba pres de la devastació i sota els designis de l'imperi romà. La reina Cleopatra no ha pogut retornar la grandesa al seu poble i, abans que l'aconsegueixin capturar i se l'enduguin a Roma amb l'objectiu de sotmetre-la a una humiliació pública, la poderosa dona decideix introduir la mà a dins d'un cistell que conté un àspid, una serp verinosa, que amb la seva mossegada posa fi a la vida de la dona.

  Cleopatra: todo sobre la gran reina del Antiguo Egipto
  Al final, Cleopatra decideix llevar-se la vida abans de ser capturada | HOROSCOPOMAGICO.COM
   

  Els vuit secrets més fascinants de Cleopatra i del seu regnat

  1. Durant el temps de Cleopatra Alexandria, que era una ciutat que allotjava els faraons d'Egipte, era una de les metròpolis més belles que existien. Apareixia a tots els mapes gràcies a un port que bullia d'activitat, a uns temples esplendorosos i a una gran quantitat de luxes. Això no obstant, una gran part dels tresors que van contribuir a la seva grandesa van quedar devastats per culpa dels terratrèmols que van tenir lloc en aquella zona durant el segle IV després de Crist.

  2. La reina Cleopatra és filla del monarca Ptolomeu XII,  i actualment encara no s'ha pogut descobrir qui va ser la seva mare.

  3. Quan només tenia deu anys, la dona s'adona que cal que els faraons lluitin per aconseguir el tron, fins i tot amb membres del seu clan familiar. D'aquesta manera, quan una multitud du a terme un aixecament contra el seu pare, la seva pròpia germana Berenice decideix robar-li el lloc al seu progenitor. Finalment, però, Ptolomeu aconsegueix restablir la seva autoritat i acaba amb la vida de la filla que l'ha traït.

  4. De petita, Cleopatra ja va demostrar un enginy immens. Sentia un desig molt gran d'aprendre coses noves i de seguida va ser capaç de dominar cinc llengües, com l'egípcia, un fet força inusual entre els monarques.

  5. El fet de contraure matrimoni amb Ptolomeu XIII, el seu germanastre, responia a una condició  que va imposar-li el seu pare per tal d'optar a l'herència del tron egipci.

  6. L'interès de Roma per Egipte és molt important, perquè es tracta d'un territori amb un gran nombre d'actius. Juli Cèsar apareix a Alexandria i vol establir un diàleg amb Cleopatra. Això no obstant, la dona ha estat desterrada pel seu propi germà i es troba lluny, però aconsegueix materialitzar un pla que li permetrà concertar una trobada amb Cèsar. Amagada a l'interior d'una bossa de pesca, la dona s'esmuny dins del palau sense despertar sospites, i això fa que pugui entrar de manera extraordinària directament als peus de l'emperador romà, que sucumbeix als encants d'aquesta dona tan fascinant de 21 anys en aquell moment.

  7. En el moment en què Cleopatra viatja per primera vegada a Roma, totes les dones de la ciutat anhelen veure-la. L'exotisme de la reina d'Egipte desperta tota mena de curiositats i constituirà una inspiració per a les dones de l'imperi, que començaran a dur accessoris i objectes que es posen de moda gràcies a l'egípcia. Igualment, Cleopatra era molt coneguda pels tractaments de bellesa que seguia i que ens han arribat a través d'un manuscrit anomenat 'Kosmètikon Kléopatra'. És curiós, però, veure que en aquest antic document no hi consta el tractament de bellesa més cèlebre que es vincula amb la dona: la llet de burra amb què es deia que es banyava per tal de conservar la joventut.

  8. El traspàs de la reina d'Egipte encara està envoltat de preguntes sense resposta. Per tal de no caure a les mans d'Octavi, escull el suïcidi i, tot i que la versió de la serp és la més recurrent, hi ha diversos autors que pensen que hauria mort a causa d'un verí que se li hauria passat sense que els romans ho arribessin a saber. Sigui com sigui, no s'ha pogut trobar mai el seu cos.

  Amb la seva mort, també va quedar enrere tot el conjunt de la dinastia dels faraons egipcis i, d'aquesta manera, es va posar punt final a un fascinant capítol de la història de 3.000 anys.

  També et pot interessar...

  • Com era i on estava situada l'Atlàntida?
  • Mitologia grega: els herois i les heroïnes més cèlebres
  • Recull dels 12 millors mites maies breus