Primer pla de la futbolista Aitana Bonmatí

La desconeguda història dels pares d'Aitana Bonmatí, Rosa i Vicent

La idea revolucionària que amaga el cognom de la futbolista i que, gràcies a això, la llei va canviar

Aitana Bonmatí va ser la guanyadora de la Pilota d'Or 2023, i millor jugadora de la UEFA. Un cognom, últimament molt sonat, que amaga una cridanera curiositat darrere.

Després de guanyar la Pilota d'Or, Bonmatí va fer un discurs on explicava una història poc coneguda pels seus seguidors: l'ordre dels cognoms. "Vosaltres vau lluitar per canviar la norma dels cognoms a Espanya i ho vau aconseguir. Jo porto aquesta lluita i resiliència a la sang, i això és gràcies a vosaltres", fent referència als seus pares.

Rosa i Vicent, pares d'Aitana Bonmatí
Els pares d'Aitana Bonmatí van lluitar per canviar la norma dels cognoms a Espanya | TV3

El 1998, any en què va néixer la futbolista, la llei imposava que el primer cognom havia de ser el del pare. És a dir, no estava permès posar el cognom matern abans que el patern que, en el seu cas, és Conca. Tot i això, la Rosa i el Vicent, els pares d'Aitana, això no els semblava bé. Van prendre una decisió que ho va canviar tot.

Així és com van aconseguir la Rosa i el Vicent posar a la jove el cognom de la mare

Tot i que Aitana Bonmatí sigui una persona reservada, de vegades ens sorprèn amb alguns dels seus secrets. Una de les coses que més ressalten de la vida de la centrecampista del FC Barcelona és el primer cognom, ja que porta el de la seva mare. En el marc legal, això estava prohibit quan va néixer, per la qual cosa van haver d'enginyar-se-les per poder-ho dur a terme.

Segons va explicar Rosa al programa Bon dia Catalunya, el 1999, "la vam inscriure com si fos només filla meva, com si fos la meva germana o la meva filla, o com vulguin dir-la, i punt". I això van fer. Això sí, el pare va estar d'acord en tot moment perquè sostenia la idea que “la societat ha de canviar”, assegurava la mare.

Bonmatí Guidonet són els cognoms amb què la seva mare la va registrar. Concretament 16 mesos després, va ser quan hi van poder afegir Conca, el cognom del pare, en segon lloc.

Una desconeguda història familiar que molt pocs coneixen i que fan Aitana Bonmatí ser encara més especial. Dos professors de llengua i literatura catalana d'institut que, gràcies a no donar-se per vençuts, van canviar una llei.