Imatge d'arxiu del cirurgià espanyol Pedro Cavadas

El doctor Cavadas canta les quaranta a Sonsoles Ónega: «Déu em perdoni»

La conversa ha transcorregut en un clima de tensió entre els interlocutors

Hi ha moments televisius que tothom recorda especialment. Un exemple molt evident ens remunta al març de 1993, quan l'escriptor Francisco Umbral va escridassar Mercedes Milá. Va ser al programa d'Antena 3 que presentava la periodista catalana, 'Queremos saber', on Umbral va pronunciar la famosa frase «Jo he vingut a parlar del meu llibre!». Indignat amb les preguntes que li formulava Milà, que no feien referència al llibre que acabava de publicar, 'La década roja'. L'escriptor, que ens va deixar el 2007, li va deixar anar aquesta frase, històrica a la televisió del nostre país.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ónega i Cavadas, com Milà i Umbral 28 anys després

Doncs bé, una cosa molt similar va passar aquest dimecres, 21 d'abril, a Telecinco. Salvant les distàncies amb la famosa escena protagonitzada per Mercedes Milà i Francisco Umbral, Sonsoles Ónega i Pedro Cavadas es van veure immersos en una situació molt semblant. Fins i tot ells mateixos van fer al·lusió a l'episodi que es va produir el 1993. Situem-nos: Sonsoles Ónega, presentadora del programa de Telecinco 'Ya es mediodía', entrevistava Pedro Cavadas, coincidint amb la vista del doctor a València per recollir un premi de Mensajeros por la Paz que li han atorgat pel seu compromís humanitari.

Al llarg de la pandèmia, Cavadas ha fet algunes prediccions sobre l'evolució del virus, i durant l'entrevista Ónega li va fer preguntes relacionades amb la vacunació, cosa que va indignar el facultatiu, que no va dubtar a manifestar la incomoditat que li provocaven les preguntes de la periodista gallega. Quan Sonsoles li va fer la primera pregunta, Cavadas ja es va mostrar disconforme: «Això no era pel premi? M'han enredat amb això, no és el meu terreny», va respondre, i va afirmar que les vacunes «són l'última de les meves preocupacions».

«Disculpi que li tregui la il·lusió»

El doctor volia dedicar l'entrevista exclusivament al premi que va rebre aquest dimecres a València, i no es va mossegar la llengua en respondre a Sonsoles Ónega: «Avui m'han donat un premi i vostès m'han ofert una entrevista per parlar-ne, però a part d'això, no tinc gaire més a dir. Disculpi que li tregui la il·lusió», li va dir, contribuint a crear un clima de tensió que va marcar el desenvolupament de la conversa. Ónega va tirar d'ironia per a respondre a Cavadas i intentar rebaixar el clima tan incòmode que s'havia creat i que es percebia a través de la pantalla, però no li va sortir bé la jugada. «A mi m'agrada que m'ho posin difícil», va dir la periodista, i el facultatiu li va respondre: «Llavors això li encantarà».

Cavadas va explicar molt vagament la seva experiència amb la vacuna, sense entrar-hi gaire en detall i sense atribuir-hi importància. «Jo a la meva edat no tinc por de res; és una vacuna. Als sanitaris ens tocava posar-nos-la, així que em vaig posar les dues dosis i tan a gust», va dir el doctor, que va especificar que l'antídot que li van aplicar va ser el de Moderna, referint-s'hi com «la de fregar», traient-li importància. «Déu em perdoni», va dir Cavadas disculpant-se per l'expressió. Ónega, conscient que la conversa no donaria més de si, va optar per acomiadar l'entrevista.

A Sonsoles Ónega li hauria agradat que el facultatiu hagués tingut ganes de «compartir amb l'audiència el seu coneixement i experiència i les seves prediccions, que sempre han estat encertades» i, amb la cortesia que la caracteritza, va manifestar que «és un plaer que la gent sàpiga que li han donat un premi tan important i esperem que la propera vegada encertem amb les preguntes». I Cavadas li va respondre: «Si en parlem prèviament, segur que sí. Citant el senyor Francisco, jo he vingut a parlar del meu llibre», va dir el doctor, recordant l'episodi entre Mercedes Milà i Francisco Umbral.