Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge en primer pla de Gabriel Gabi Latorre en un fotograma d'una pel·lícula

Dol al món del cinema i la televisió a Espanya: Mor l'actor Gabriel Latorre

Va ser un secundari de luxe en sèries com 'Cuéntame' i també en multitud de pel·lícules

El món de la interpretació a Espanya ha patit una trista pèrdua en les últimes hores. Molts companys han dit adéu a un d'aquests actors secundaris que són tan imprescindibles a la televisió, el cinema o el teatre. Dijous passat perdia la vida l'actor aragonès Gabriel 'Gabi' Latorre als 68 anys.

Nascut el 1953 a Saragossa, era molt estimat entre els seus companys, que el recordaven com un actor de gran talent i molt versàtil. Sens dubte, un dels seus grans trets era la seva profunda veu, que li va fer desenvolupar una trajectòria com a actor de doblatge.

Segurament gràcies a aquesta veu, va poder desenvolupar un dels seus primers treballs mediàtics. I és que abans de dedicar-se al món actoral, va ser locutor de ràdio. Entre el 1980 i el 1985 se'l va poder escoltar a la cadena COPE i a Antena 3 Radio. 

Tot això va ser abans de traslladar-se a la capital. Va ser a Madrid on va fer el pas definitiu per convertir-se en actor. Allà va començar una carrera que l'ha portat per la petita i la gran pantalla, i també escenaris de mitja Espanya.

I va ser un reconegut director qui el va introduir en aquest món. Ni més ni menys que Fernando Trueba va ser qui el va convèncer per interpretar els seus primers papers. Així ho explicava a El Periódico de Aragón el periodista expert en cinema Luis Alegre.

«Es van conèixer quan va venir estrenar 'Sé infiel y no mires con quién' el 1985 i pocs mesos després Trueba em va trucar preguntant per ell. Es va quedar enamorat d'aquesta gran veu i de la seva pinta rara i estupenda, i li va oferir un paper a 'El año de las luces'. Això va ser decisiu per a ell perquè el va motivar a deixar Saragossa», afirmava al diari.

Una llarga i variada trajectòria al cinema i al teatre

A partir d'aquest primer paper important, va iniciar una carrera actoral que no abandonaria fins al final dels seus dies. El 1976 havia cofundat el grup teatral La Taguara al costat de la seva mestra, l'actriu Pilar Delgado. Però conèixer a Trueba va ser el pas definitiu per professionalitzar-se.

Ell mateix recordava a l'Heraldo de Aragón com van ser els seus inicis: «Allò em semblava fascinant. Un dia, a Heraldo, Pilar Delgado va publicar un anunci que deia que es buscaven actors joves per muntar una escola o una companyia petita, privada. Ella em inocular el verí per aquesta professió. Després va crear La Taguara».

A partir d'aquí va estar en companyies teatrals com Teatre de la Ribera, Teatre del Temple i el Centre Dramàtic d'Aragó. Va participar en muntatges d'obres com 'L'amant militar' o 'Buñuel, Lorca i Dalí'.

Però molts espanyols el coneixeran pels seus papers secundaris a la petita pantalla. Van ser moltes les sèries, principalment de RTVE, en les quals va aparèixer. Per exemple, 'Cuéntame como pasó' o 'Amar en Tiempos Revueltos', però també altres com 'Las chicas de hoy en día' i 'La forja de un rebelde'.

El seu pas pel cinema va estar sempre vinculat a grans directors. Va ser noi Almodóvar a 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' i va participar amb David Trueba a 'Soldados de Salamina'. 'La Vida Alegre' de Fernando Colomo o el 'Barón de Munchausen' de Terry Gilliam són només alguns dels seus films.