Carolina Darias

El drama familiar que ha marcat Carolina Darias, la substituta d'Illa a Sanitat

El màxim referent de la ministra és la seva mare, María San Sebastián, que va morir l'any 2003, amb 57 anys, víctima d'un càncer

Quan Salvador Illa va anunciar la seva renúncia com a ministre de Sanitat, el primer nom que va sonar per al seu relleu va ser el de Carolina Darias. L'actual ministra de Política Territorial ha estat acompanyant al ministre en les reunions amb les comunitats autònomes per gestionar la pandèmia, però a més, coneix la Covid-19 molt de prop.

Carolina Darias va ser la segona ministra infectada per la Covid-19, després d'Irene Montero. Va trigar 30 dies a superar la malaltia, però es va recuperar, i des de llavors envia ànims i molta esperança als que segueixen lluitant contra el virus.

La capacitat de superació de la ministra neix del seu màxim referent, la seva mare. María San Sebastián Calleja va morir l'any 2003 amb 57 anys, víctima d'un càncer. D'ella va aprendre el valor de la lluita davant l'adversitat i les ganes de tirar endavant. I el seu missatge segueix sent de gran inspiració en el seu dia a dia.

«M'inspiro en ella en moltíssimes coses. Ha estat una dona molt exemplar, molt estimada, molt afectuosa, contínuament fent coses pels altres», recorda la ministra, que és filla única i recorda la separació dels seus pares. De fet, ha estat la seva mare qui sempre li ha donat els millors consells: «Estudia per llaurar-te un futur en el dia de demà, i perquè no depenguis de ningú».

Seguint el consell de la seva mare

Disposada a seguir el consell de la seva mare, Carolina es va llicenciar en Dret amb 22 anys i, després, va sacrificar les seves vacances per treure's les oposicions. Recorda que es va tancar set dies a la setmana durant set mesos per aconseguir un lloc de funcionària interina a la comunitat autònoma, i després optar a la direcció de servei.

Un cop aconseguit el seu objectiu, va voler complir un dels seus somnis: viatjar a Kenya. La canària és una gran aficionada de la lectura, i té especial predilecció per «Memòria d'Àfrica», l'obra d'Isak Dinesen que Sydney Pollack va convertir en un clàssic de cinema en els anys vuitanta. «Va ser una de les millors experiències de la meva vida», assegura.

A més del cinema i la lectura, Carolina Darias és una apassionada de la música, que l'uneix molt al seu marit, José Alfonso García, membre d'un grup de música popular canària anomenada «Los Gorriones». En aquest apartat, explica que aquesta afició se l'ha inculcat la seva parella, i que li agrada cantar encara que ho fa malament: «No hi ha res com fer una barbacoa, on sempre hi ha música».

El seu costat més humà

Carolina Darias intenta transmetre a les seves filles el que va aprendre de la seva mare. Poc se sap de la vida privada de la ministra, però el seu costat més humà el va revelar el periodista Juan Cruz en un article al diari El País. En ell va explicar que «té tres filles adoptives» i que «saber la seva història de mare, sentir-la explicar, és un mapa del seu cor. Qui coneix aquest mapa ja coneix tots els mapes, entre ells el mapa d'Espanya».

Sent ministra de Política Territorial, ha tingut la difícil missió de gestionar el traspàs de competències en la gestió de la pandèmia del Govern central a les comunitats. Va ser després de la desescalada, al juny, quan Carolina va començar a gestionar les relacions entre el ministeri de Sanitat i les conselleries autonòmiques. Pedro Sánchez sempre ha tingut clar que és la persona ideal per substituir a Salvador Illa com a ministre de Sanitat.

Com superar la Covid-19

El seu optimisme va ajudar-la a superar la Covid-19. Carolina Darias va ser nomenada ministra de Política Territorial l'11 de gener, i l'endemà passat va prendre possessió del càrrec. Setmanes després va esclatar la crisi del coronavirus i, a més, va ser la segona ministra en confirmar que havia estat contagiada.

«Ara sí, després de 30 dies he vençut la Covid-19» deia la ministra, i assegurava que tot i haver estat en aïllament, no s'havia sentit sola en cap moment. «Gràcies als que m'han acompanyat en aquesta travessia d'una manera o altra» deia, i enviava «força als que segueixen lluitant i esperança en què aquest virus el frenarem tots units».


El 13 d'abril va comparèixer davant els mitjans en una roda de premsa junt amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos, on es va mostrar feliç per haver superat la malaltia i poder tornar a la feina. Segur que darrere de la seva lluita per superar la malaltia va estar el record de la seva mare, i la fortalesa que ha heretat d'ella i del drama familiar que li va tocar viure.