Després de la commoció que va deixar la brutal violació a una noia de setze anys a Igualada que va tenir lloc fa unes setmanes, s'ha tornat a posar sobre la taula el tema dels abusos sexuals. Una xacra social derivada de la violència de gènere contra la qual es lluita des de fa anys.
Segons les dades que ha proporcionat el Ministeri d'Interior, més de 1.000 dones són violades cada any a Espanya. Cosa que es tradueix en una cada vuit hores. Una xifra aclaparadora que, no obstant això, es queda curta en comparació amb la realitat.
No hem d'oblidar que les xifres atenen exclusivament les agressions que s'han denunciat i que, per tant, queden reflectides a les estadístiques. N'hi ha moltes altres que no es denuncien per por o vergonya, a causa de l'estigma que hi ha a la societat.
Davant d'aquesta situació, donar visibilitat a aquesta xacra social i alçar la veu és fonamental per a erradicar-la.
Cal que les víctimes se sentin protegides i emparades per la llei a l'hora de denunciar. En cap cas s'haurien de sentir culpables o avergonyides de patir una agressió sexual.
Per aquesta raó, en els últims anys, algunes persones famoses han volgut compartir les experiències traumàtiques que han patit per a servir d'exemple a altres víctimes.
El moviment 'Me Too', que va sorgir arran de les acusacions d'abús sexual contra el productor de cinema i executiu nord-americà Harvey Weinstein, va marcar una fita sense precedents en aquest sentit.
Al nostre país, la periodista Sandra Golpe ha estat una de les primeres valentes a explicar públicament l'agressió sexual que va patir ja fa més de vint anys. Una desgràcia que va marcar la seva vida, però que ha volgut compartir per a conscienciar sobre el tema.
Sandra Golpe i la brutal agressió sexual que va patir fa vint anys
L'any passat, la presentadora de l'informatiu d'Antena 3 va acudir com a convidada al II
d'Onda Cero, on va aprofitar per a explicar una experiència personal molt traumàtica que va viure fa dues dècades.Aleshores, Sandra era una jove periodista que estava molt il·lusionada i se sentia una privilegiada per fer el que li agradava. Treballava a l'últim torn en una cadena de televisió i solia arribar a casa seva molt tard.
«Arribava a casa a dos quarts de dues de la matinada. Havia d'agafar el metro des del centre de Madrid per a tornar a casa. Aquell dia, vaig entrar al portal, que era antic, i la porta no es va tancar del tot. Mentre esperava l'ascensor, em vaig trobar amb un home que havia entrat al portal», començava explicant Sandra Golpe.
Aquella matinada, després de tornar de la feina, la periodista va ser víctima d'una brutal violació al portal de casa seva. Un home, que la devia haver seguit pel carrer, va aconseguir entrar al vestíbul de l'edifici i la va atacar.
«Era un avi jove, i vaig pensar que era un veí. Com que treballava tot el dia, no coneixia els veïns. Vaig dir: "bona nit", i ell no em va contestar. Vaig tenir una sensació rara, però vaig pensar: "bah". I no. Em va tirar a terra, em va lligar, em va posar un ganivet al coll i em va agredir sexualment», relatava Sandra amb fermesa al fòrum de dones.
La presentadora d'Antena 3 va denunciar l'agressió
La periodista, que no es va poder escapar de l'agressor, va viure el moment més traumàtic de la seva vida. Finalment, el violador la va deixar anar quan es va sentir un soroll que el va espantar.
«Em va dir que em posés d'esquena, va tallar la corda amb què m'havia lligat i va desaparèixer. Llavors vaig pujar a casa i els meus companys de pis em van portar a la policia i després a l'hospital. Jo estava en xoc, no sabia què fer perquè havia de treballar l'endemà», va seguir explicant.
«Després de valorar-ho molt, vaig anar a treballar lliurement perquè no em volia quedar deprimida a casa. Però me'n vaig anar amb la denúncia sota el braç i amb el trauma. Em vaig passar un any tornant a casa en taxi», assegura vint anys després de l'horrible episodi que va viure.