Primer pla princesa Elionor.

Elionor no s'ho esperava: molt molesta amb l'última proposta de Pedro Sánchez

Elionor sap que algunes reformes del govern poden afectar-la

Elionor té un nou maldecap. El govern de Pedro Sánchez no s'ha oblidat de la reforma legal per millorar la transparència i el funcionament de la Corona. Fa temps que espera per indicació de la Casa Reial, però podria dur-se a terme més aviat que tard.

L'avi d'Elionor ja no té investigacions obertes

L'Executiu espanyol fa mesos que té a les mans diverses opcions de reforma legal que va preparar amb Zarzuela i el PP. Tot i això, tot va quedar esperant que Fiscalia arxivés la investigació contra el rei emèrit.

Ara, ja no hi ha cap investigació oberta contra l'avi d'Elionor. Però el govern continua pendent que sigui Zarzuela qui faci el pas d'impulsar aquests canvis.

Joan Carles
Joan Carles I viu fora d'Espanya des que van sortir a la llum els nombrosos escàndols. | GTRES 

El context polític ha canviat en els darrers temps

Fonts de l'Executiu expliquen que s'han originat canvis en el context polític, segons publica 'El Español'. Unes modificacions que dificultarien la posada en marxa de la reforma.

Sembla que el primer imprevist és la guerra d'Ucraïna. Tota l'atenció del govern espanyol està centrada en aquest assumpte d'importància mundial.

En segon lloc, hi ha el buit del PP després del que va passar amb Pablo Casado. El congrés que col·locarà Alberto Núñez com a líder de l'oposició no tindrà lloc fins a l'abril. Aleshores, es convertirà en interlocutor del govern per a assumptes d'Estat com és el cas de la monarquia espanyola.

Pedro Sánchez en una roda de premsa
El govern espanyol espera el pas de Zarzuela. | Europa Press 

Pedro Sánchez i la portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez, han evitat respondre públicament a aquesta qüestió els últims dies. Tot i això, des del començament del procés, l'opinió del govern ha estat clara. És crucial la necessitat d'abordar una sèrie de reformes que millorin el funcionament de la Corona i també la transparència.

La transparència, un assumpte crucial

L'any 2020, Sánchez va defensar aquesta opció, encara que després no ha volgut pronunciar-s'hi.

En el conjunt d'alternatives que va preparar la vicepresidenta primera de l'Executiu aleshores, Carmen Calvo, s'hi inclou la possibilitat d'impulsar un projecte de llei orgànica.

La idea és que modifiqui la llei del Poder Judicial per eliminar la inviolabilitat del Cap d'Estat per a actes no referits a l'exercici del càrrec.

Primer pla de Felip i Letícia mirant cap a la mateixa direcció
La transparència de la Corona és un assumpte de gran importància per als pares d'Elionor. | GTRES 

Aquesta opció inclou un informe de l'advocacia de l'Estat. El document conclou que és possible matisar la previsió constitucional amb una llei de caràcter orgànic. A més, també es va consultar el Consell d'Estat.

El catàleg d'alternatives inclou la possibilitat d'aprovar una altra sèrie de mesures de transparència a través de decrets llei aprovats pel Consell de Ministres.

En aquest punt concret també hi ha diverses opcions. D'una banda, elevar el rang legal del codi intern de la família de la princesa Elionor, promulgat pel seu pare en arribar a càrrec seu.

De l'altra, incloure els seus membres en algunes regulacions ja concretades per a alts càrrecs de l'Estat.

Letícia i Pedro Sánchez.
El govern vol que la família d'Elionor tingui menys privilegis en casos concrets. | GTRES 

Una altra opció és atorgar més competències al Tribunal de Comptes per fiscalitzar la institució de la Casa Reial.

Diverses fonts asseguren que la feina ja està feta. Només cal que Zarzuela sol·liciti començar el procés per aprovar la reforma, segons publica 'El Español'.

Però no es contempla, de moment, la modificació de la Constitució al capítol que fa referència a la Corona. Aquesta tasca és força complicada i inclouria la dissolució de les Corts i la celebració d'un referèndum.