Alguns consells per cuidar el nostre sistema cardiovascular.
Després de la mort de dos corredors en una marató aquest diumenge a Castelló, el tema del sobreesforç, de la duresa de determinades proves físiques i del risc cardiovascular torna a estar a l'ordre del dia. Certament, cuidar el nostre organisme és providencial i l'esport és un aliat en aquest sentit. Ara bé, cal anar amb compte per no forçar la màquina. 20 Minutos recull avui diversos consells arran de la mort dels dos corredors, i alguns experts hi apunten que «sovint es deuen a cardiopaties no detectades a temps».
Tothom està capacitat per fer esport? Quins són els límits? Si us inicieu en la pràctica de les curses de llarga distància o la natació, cal que us feu un examen cardiovascular ben detallat, amb un interrogatori per part del metge sobre malalties cardiovasculars en els antecedents familiars i problemes que hagin pogut tenir el pacient o els seus vincles més directes. El test s'acompanyarà d'un examen físic, una presa de pressió estirat i dempeus i un ecocardiograma i una prova d'esforç en el cas de corredors majors de 40 anys. Així, es pot afinar fins al 90% en el diagnòstic d'aquestes malalties.
Diversos metges asseguren que a l'Esrat caldria regular la participació en proves que exigeixin un gran esforç físic i que, un cop el participant s'hi ha inscrit, posar-se en mans d'un monitor és una bona opció. A partir d'aquí, cal controlar el nivell de risc, que varia en funció de l'edat, el grau d'entrenament, la dieta i altres factors. Cal tenir en compte que els esforços anaeròbics són els més perillosos per al sistema cardiovascular.