Fotomuntatge de Jesús Ortiz i Letícia Ortiz

L'estafa amb la qual han intentat enganyar el pare de Letícia: ha alertat a la Policia

El pare de la monarca podria haver-se sumat a la llista d'estafats per 'phishing'

Els intents d'estafa cada vegada són més comuns. I, entre les possibles víctimes, ni els més propers a la monarquia són aliens de convertir-se en el punt de mira de ciberdelinqüents.

Un clar exemple d'això és Jesús Ortiz, pare de l'actual reina d'Espanya, Letícia Ortiz. El periodista ha començat l'any amb un sabor agredolç, ja que ha estat a tocar de ser estafat mitjançant un correu electrònic.

El pare de la reina Letícia, víctima d'un intent d'estafa

Jesús Ortiz ha reaparegut a xarxes i no per un bon motiu. El periodista ha compartit al seu perfil de Twitter un missatge alarmant, en què es dirigeix directament a la policia, amb intenció d'alertar sobre un intent d'estafa.

A la piulada, confirma el següent: «Hola, @policia. Sospito que això és un intent d'estafa. Ha arribat a la meva bústia de correu el 08/01/23», i afegeix una captura de pantalla d'un correu electrònic rebut al seu compte personal.

Jesús Ortiz caminant pel carrer
Jesús Ortiz denuncia un intent d'estafa a les xarxes | Europa Press

Gràcies a la captura, es pot comprovar com els estafadors van intentar adoptar la inexistent «Oficina Europa d'Indemnitzacions» per comunicar a Jesús Ortiz, sogre del rei Felip VI, que havia estat compensat per haver estat víctima de frau.

Segons els ciberdelinqüents, el correu personal de periodista havia aparegut en una llista de víctimes d'estafa i se li pagaria amb una suma que pujava als 3.500.000 € com a rescabalament per part de la Unió Europea.

Els ciberdelinqüents voldrien les dades personals o bancàries

Com es llegeix a continuació de la pantalla, al periodista se li exigia que respongués al correu amb informació personal. Els estafadors ressaltaven que, per poder rebre aquesta compensació, calia omplir una «nota» amb les dades següents: nom complet, adreça, còpia del passaport, país i número de telèfon.

Per si no n'hi hagués prou, el correu finalitzava amb un correu fals i un número de telèfon on compartir totes les dades anteriors. Lluny de ser una mica puntual, aquest tipus de requeriment té lloc en un gran nombre d'estafes en línia. El clar objectiu dels estafadors és accedir a les dades personals de les víctimes i així poder treure'n el màxim profit, tant econòmic com personal, de la informació recollida.

I encara que, en aquesta ocasió, el pare de Letícia no ha caigut al parany, en el cas de fer-ho, no seria el primer. Com a conseqüència de l'apogeu de la tecnologia, els delinqüents s'aprofiten de les oportunitats que ofereix internet per intentar estafar la gent. Així ho declarava també la periodista de La Sexta, Helena Resano, que contestava Jesús Ortiz confirmant que ella també havia rebut el mateix missatge.

Així mateix, el periodista confirmava que, malgrat no haver anat a més l'anècdota, ha volgut compartir-ho per avisar els «possibles despistats» i «qui té la responsabilitat de vigilància».

Com podem protegir-nos d'aquest tipus d'estafa?

Aquest tipus d'estafa, també coneguda com a phishing, és molt recurrent actualment. Per això, sempre cal conèixer certs consells que ens puguin permetre reconèixer aquests missatges fraudulents i no caure a la trampa.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Els delinqüents troben mètodes cada cop més elaborats per estafar | Getty Images

Entre alguns dels consells, trobem verificar sempre la font dels missatges o trucades que reps, ja que si són desconeguts, cal començar a sospitar. A més, es recomana introduir les dades únicament a pàgines fiables i que ja hagis visitat amb anterioritat.

A més, és aconsellable reforçar la seguretat del telèfon o ordinador amb programes i aplicacions enfocades a tractar aquest tipus de problema. I en cas de dubtar, es recomana consultar periòdicament l'estat dels vostres comptes i comprovar que no hi hagi moviments bancaris desconeguts.