Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alguns col·laboradors al plató de 'Sálvame'

Un ex de 'Sálvame' explica la seva experiència a l'Afganistan (i posa els pèls de punta)

Miguel Temprano, que va ser reporter de guerra al país asiàtic, confessa que «això es veia venir»

Miguel Temprano, excol·laborador de 'Sálvame' i reporter de guerra al país asiàtic, ha explicat en primera persona la seva experiència a l'Afganistan.

La situació d'aquest país preocupa a tot el món. Per això, a 'Espejo Público', el conegut paparazzi ha explicat com veu la situació actual i l'avanç dels talibans per tot el territori afganès.

Miguel Temprano és conegut pel gran públic per treballar com a paparazzi i col·laborador en programes del cor. Però, la veritat és que des de 2008 va començar a treballar com a reporter de guerra.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El reporter ha explicat que la seva nova vida va començar mentre treballava a 'Espejo Público', quan va crear un bloc amb un clar objectiu. Aquest no era altre que posar en contacte a militars de la legió espanyola destinats a l'Afganistan amb els familiars que residien a Espanya.

«Em vaig infiltrar com el linx afganès, una persona que explicava notícies de primera mà. Jo explicava el que no podien els militars i el que els familiars volien saber», ha confessat Temprano.

Miguel Temprano i els seus començaments a l'Afganistan i Líban

El seu treball va començar quan Carmen Chacón liderava el Ministeri de Defensa. Així mateix, Temprano explica que l'exministra tenia un hermetisme total sobre que es donés informació del que feien les tropes espanyoles a l'Orient Mitjà.

«Estaven a trets diàriament, jo veia els avions, com es pujaven palets plens de granades, de morters... Mentre s'ajudaven a reconstruir ponts i es feien escoles, els talibans no paraven de rebentar a trets als militars espanyols», ha relatat.

Sobre com veu la situació actual a l'Afganistan, el reporter ha admès que «això es veia venir, allò era terrible. T'adones que amb diners, presència i armes, tothom es reunia, deixava armes».

«Els caps tribals fa 200 anys que són els caps i han fet fora els anglesos, els russos i a tots. Si això ho barreges amb l'opi, el tràfic d'armes, amb els diners, arriba un moment en què poderós cavaller de diners...».

A més, Temprano es pregunta «per què l'exèrcit afganès s'ha deixat trepitjar de tal manera? No té voluntat de vèncer? O és que en els acords que s'han signat a Qatar estava tot negociat perquè poguessin sortir les tropes americanes, els civils, etc.?».

«Hi ha un aire de cinisme en tot això», ha sentenciat apuntant a una fotografia d'una nena afganesa que té posada en el seu despatx.

El paparazzi ha afirmat que els metges espanyols van acollir a aquesta noia, que es trobava amb cremades al seu cos. Així, havien de guarir-li cada dia les seves cames. També va ensenyar la fotografia d'una jove italiana que és pilot d'helicòpters.

«La diferència entre una dona afganesa i una dona europea és que la dona afganesa no té futur ni cap reconeixement. La dona europea almenys té drets i pot accedir a qualsevol mena de professió. Això no li ha preocupat en 20 anys a ningú», ha dit.

Miguel Temprano denuncia la forma de procedir dels talibans

Alhora, Miguel Temprano ha lamentat la forma en què els talibans s'han fet amb el país. Així mateix, ha valorat la feina de persones com a traductors i contractistes, encara que ja no sap res d'ells per seguretat.

«Ens ha ajudat molta gent. El que passa és que s'han acollonit quan han vist que els americans s'han reunit. Han fet un negoci amb els talibans, han lliurat les armes», explica.

Finalment, l'excol·laborador de 'Sálvame' ha denunciat els interessos polítics i econòmics dels càrrecs nord-americans. «Jo estic sorprès que els talibans no hagin entrat a l'aeroport deixant que vegem les imatges d'un enderrocament fictici».

«El pacte és collonut, però a la fi les dones van haver-se de disfressar de nois per sortir de casa, anar a l'escola a estudiar...», ha finalitzat el periodista.