La nit d'aquest passat dissabte es va produir una agressió homòfoba al passeig marítim de La Corunya. Eren les tres de la matinada, i de tornada a casa, Samuel Luis Muñiz, de vint-i-quatre anys, treballador d'un centre d'atenció a la gent gran, era assassinat sense cap motiu per set persones al crit de «maricon».
La policia ha iniciat la investigació i ja ha detingut i interrogat a tretze persones. La premsa recull els testimonis de la gent propera, com Lina, l'amiga de Samuel amb qui caminaven pels carrers de La Corunya. Al mateix temps, han estat moltes les reaccions per les xarxes socials i, sobretot, les manifestacions de record al jove i de rebuig a l'homofòbia, com a Madrid, on hi va haver un detingut.
A Catalunya, s'ha denunciat una agressió per part d'un pres a una funcionària de la presó de Quatre Camins, i el passat 26 de juny, es va produir una agressió semblant a la que va patir Samuel. L'ha denunciat la víctima fa pocs dies. Va ser a Sant Cugat del Vallès, on un jove va ser atacat per tres homes que li dedicaven el mateix crit que a Samuel mentre li pegaven. El van deixar estès al terra, inconscient, amb un trau al cap i diverses contusions.
Unes setmanes abans, un noi va patir una altra agressió homòfoba a la platja del Somorrostro de Barcelona. Tot plegat, en total, l'Observatori contra l'Homofòbia ha registrat 103 incidents LGTBI-fòbics aquest any a Catalunya.
Francesc Garriga utilitza l'altaveu televisiu per rebutjar les agressions homofòbiques
Tal com és fregüent, hi ha hagut diaris que han ocultat amb ambiguitat el motiu i les circumstàncies de la mort, evitant parlar d'assassinat als seus titulars. Per contra, però, hi ha un nombre inacabable de mitjans compromesos amb la veritat i la justícia, i també, periodistes amb noms i cognoms. És el cas de Francesc Garriga, que fa tan sols una setmana es va anunciar que seria el corresponsal de Televisió de Catalunya als Estats Units.
Garriga, periodista esportiu d'Esports 3, ha aprofitat aquest dilluns a la nit el seu programa, 'Onze', per a referir-se al crim del jove Samuel. «Vull parlar d'una qüestió important que, encara que ens sembli allunyada, no ho és», explicava Garriga. «Fa dies, masses dies» que es reprodueixen casos com el de La Corunya, com el de Sant Cugat del Vallès.
El surienc va fer una crida a què, més enllà de les concentracions que s'han produit els darrers dies en diversos punts de l'Estat espanyol, es rebutgi «de manera unànime» l'agressió. Així, assegurava, «podrem sortir tots agafats de la mà de qui vulguem, sense por que ens fotin una hòstia».
«La reacció no pot ser tan sols del col·lectiu afectat», va concloure. «Ja n'hi ha prou, fa falta més educació i més discursos que fomentin aquests casos». Tot plegat, ho ha recollit en una piulada publicada aquest matí, en què motiva tothom a aixecar-se, «tant els que podem ser víctimes, com els que saben que mai els passarà».