Muntatge fotogràfic de la reina Letícia i la Infanta Helena amb Jaume de Marichalar.

Helena i Marichalar, l'altre divorci que va portar de cap a la reina Letícia

Helena de Borbó i Jaume de Marichalar també van sacsejar la família reial amb el seu «cessament de convivència»

La setmana passada es va conèixer l'estret vincle entre Urdangarin i una companya de treball, Ainhoa Armentia. Ara, l'exduc de Palma i la infanta Crisitina han decidit anunciar la fi del matrimoni.

La parella ha emès un comunicat als mitjans on subratllen que el compromís amb els seus quatre fills «està intacte».

«De comú acord, hem decidit interrompre la nostra relació matrimonial. El compromís amb els nostres fills roman intacte. Com que és una decisió d'àmbit privat, demanem el màxim respecte a tots els que ens envolten. Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin».

Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin passejant
Iñaki Urdangarín i la infanta Cristina fa temps que estan distanciats. | GTRES

Un fet que semblava ser secret de domini públic, menys per al seu entorn més proper. «La seva relació era totalment normal. Res feia sospitar que hi pogués haver algú».

«Estem tranquils i ens estimarem igual. Són coses que passen i ho parlarem entre nosaltres», assegurava un dels fills de la parella, Pablo Urdangarin.

«Iñaki ho afronta amb molta tranquil·litat, Pablo Urdangarin és molt natural i correcte, també amb molta normalitat, dient 'ens seguirem estimant'», comentaven sobre els fets.

Tot i això, res no impedeix que la situació hagi desfermat una nova crisi dins de la família reial. Sobretot les 24 hores anteriors a què sortís la notícia, que van ser de gran tensió.

Fotomuntatge dels reis Felip i Letícia amb la portada de Lecturas amb la notícia de la nova parella d'Iñaki Urdangarin
Els reis intenten mantenir-se al marge de l'escàndol d'Urdangarin. | Catalunya Diari
Així, Paloma García Pelayo explicava que «dimarts, a Zarzuela ja coneixien i sabien l'existència d'aquestes fotografies, les havien vist tant en paper com a revista».

«En aquest moment es desferma una crisi a la família, la infanta Cristina és a Ginebra, li truquen i es produeix un xoc general perquè efectivament no coneixen aquesta persona».

Malgrat el fet que la notícia ha impactat al seu cercle més proper, les fotos publicades «poden no agradar, però no sorprenen». De fet, la Infanta Cristina ja ho sabia i ara mateix només està «preocupada pels fills».

Helena de Borbó i Jaume de Marichalar ja van revolucionar Zarzuela

Però aquest no és el primer escàndol d'aquest tipus que arriba a la família reial. Cal recordar que el novembre del 2007, després de diversos mesos de rumors, la infanta Helena i Jaume de Marichalar anunciaven de comú acord «un cessament temporal de convivència».

Això també provocava un canvi dràstic en la dinàmica familiar i les relacions entre cunyats. La reina Letícia es posicionava al costat de Jaume de Marichalar durant la separació, cosa que provocava que la seva relació amb la Infanta Helena es trenqués per sempre.

Jaume de Marichalar i la infanta Helena en un acte públic.
Jaume de Marichalar i la infanta Helena en un acte públic. | GTRES 

El divorci dels ducs de Lugo es produïa dos anys després, el 2009, i com acaben de fer Cristina i Urdangarin, ho anunciaven mitjançant un comunicat conjunt.

Segons l'escrit, havien donat el seu vistiplau «de comú i mutu acord, al corresponent conveni regulador i mantenien una fluida interlocució pel que fa a l'interès comú dels seus fills».

A més, aleshores es remarcava que la Família Reial seguia sentint «afecte i consideració» per Jaume de Marichalar. Però els exducs de Palma no fan cap referència a les seves famílies més enllà dels quatre fills en comú.

Les infantes Elena i Cristina parlant
Les infantes Cristina i Elena sempre han estat molt unides. | GTRES

La diferència és que Marichalar va poder continuar utilitzant el seu títol de duc de Lugo. Però tant Urdangarin com la infanta Cristina van perdre el de Palma el 2015, arran del cas Nóos.

En el cas de la infanta Helena, la casa reial comunicava la separació. Al mateix moment, ells ja havien abandonat el domicili conjugal amb els dos fills, Felipe Froilán i Victoria Federica de Marichalar.

No obstant això, la situació entre Urdangarin i Cristina és diferent, ja que tots dos fa anys que viuen separats. Primer per l'empresonament de l'exjugador d'handbol i, després, pel règim de llibertat que impedeix sortir del país.

«Els ducs de Palma portaven vides separades des de fa dos anys. No hi havia necessitat que ella visqués a Ginebra i ell a Vitòria, això ja era un senyal», explicava Pilar Eyre.