La història de 'La Vampira del Raval' arriba a les grans pantalles

Nora Navas encarnarà a Enriqueta Martí al llargmetratge 'La Vampira de Barcelona'

La Vampira del Raval, la Vampira del Carrer Ponent o la Vampira de Barcelona. Aquests són els noms amb què es coneixia a Enriqueta Martí, una de les figures més misterioses de la crònica negra de Barcelona. La seva història ha protagonitzat alguns llibres, com el d'Elsa Plazas o el de Jordi Corominas, i ara, per primera vegada, arribarà a la gran pantalla.

La història d'Enriqueta Martí va aparèixer en la majoria de diaris i revistes de principis del segle XX. El 1912, Martí va ser acusada de segrestar una nena de cinc anys i, quan li van registrar el seu domicili, van trobar la nena, anomenada Teresita, amb el cabell rapat juntament amb una altra menor i, repartits per la casa, ossos humans, sang i estris sinistres. Arran d'això van començar a escampar-se tota mena de rumors sobre 'La Vampira del Raval', se li van atribuir diverses desaparicions i va ingressar a la presó Reina Amàlia, on va morir. 

Nora Navas encarnarà a Enriqueta Martí, 'la Vampira del Raval'

Moltes de les acusacions que es van vessar sobre Enriqueta Martí no es van arribar a confirmar mai i aquesta és la crítica que es vol fer amb el llargmetratge que explicarà la seva història. Al novembre començarà el rodatge de 'La Vampira de Barcelona', que serà encarnada per Nora Navas, coneguda per les seves actuacions a 'Pa Negre', 'Dolor i glòria' o 'Les de l'hoquei'.

Nora Navas
Nora Navas encarnarà a Enriqueta Martí, 'la Vampira del Raval' | Cedida

 

El llargmetratge té el guió original de Lluís Arcarazo i Maria Jaén i estarà produït per Brutal Media juntament amb Filmax i TV3. El seu realitzador, Lluís Danés, assegura que amb la pel·lícula «desmuntem el mite de la Vampira». No serà una història morbosa, de sang i fetge ni de por, sinó que buscarà apropar-se a la realitat d'Enriqueta Martí. Danés explica que  «la Barcelona de l'època va convertir en un monstre Enriqueta Martí per tapar la maldat absoluta i les conxorxes de les classes altes, els polítics i la policia».

Tindrà una estructura de thriller clàssic i gòtic, però no de forma realista, ja que segons Danés «la imatge serà un personatge més». El film també comptarà amb Bruna Cusí, que encarnarà una prostituta de la Barcelona de l'època, i amb Roger Casamajor, que donarà vida a un periodista. Els dos actors tenen una trajectòria destacable amb la participació de Cusí a 'Incerta glòria' o 'Estiu 1993' i Casamajor a 'El laberint del faune' o 'Pa negre'. 

'La Vampira de Barcelona' buscarà la versió més humana de Martí

Danés s'apropa a la visió realista de la història d'Elsa Plaza que s'exposa al llibre 'Desmuntant el cas de la vampira del Raval: Misogínia i classisme a la Barcelona modernista'. De fet, el director assegura que «l'Enriqueta no era una dona centrada i a la pel·lícula no la disculparem, però l'única cosa que es va poder demostrar és que va segrestar la nena Teresa Guitart. El poder i la premsa van crear aquest monstre, ella va ser un cap de turc».

'La Vampira de Barcelona' de ben segur que aportarà llum a la història misteriosa d'Enriqueta Martí, plena de clarobscurs. Després de quasi un segle de rumors i llegendes, el relat sobre la vida de la Vampira arribarà a les pantalles per explicar als espectadors la versió més humana d'Enriqueta Martí: no la versió més espectacular, ni tampoc la més suau, simplement una versió humana i real.

També et pot interessar...

  • La Vampira del Raval, un dels personatges més destacats de la crònica negra barcelonina
  • Telecinco cancel·la la minisèrie sobre Diana Quer després d'un any de preparació