Iker Jiménez s'ha convertit al llarg dels anys en un dels presentadors més carismàtics de la televisió a Espanya. Però al costat dels admiradors que l'aplaudeixen per la passió que posa en la seva professió i l'obstinació a investigar la cara oculta de les coses, s'ha conreat també un nodrit grup de detractors que li dirigeixen tota mena de crítiques, i fins i tot més que això.
Perquè segons ha denunciat el presentador de «Cuarto Milenio», ha rebut tota mena d'amenaces de gent que no vol que toqui alguns temes. Iker ha diferenciat clarament entre les crítiques de bona voluntat i les amenaces, algunes d'elles esgarrifoses.
Ho ha fet a través del seu compte de Twitter, on Iker Jiménez ha denunciat les greus amenaces que pateix En la seva opinió, es tracta de missatges de gent que «no vol que toqui certs temes». Iker s'ha dirigit als que «de bona voluntat em demanen que no toqui certs temes» per dir-los que «soc aquí per preguntar-me per tot amb certa llibertat, i perquè es debati a casa».
A todos los que de buena voluntad me dicen que “no toque ciertos temas” que no se preocupen. Estoy para preguntarme por todo con libertad. Y para que se debata en casa.
— Iker Jiménez (@navedelmisterio) December 28, 2020
A los que me dicen que “apareceré en una cuneta” pues sinceramente espero que no llegue la sangre al río.
El presentador ha posat de manifest que rep amenaces de tota mena i que algunes crítiques venen amb mala intenció: «Als que em diuen que apareixeré en una 'cuneta,' doncs sincerament espero que no arribi la sang al riu». Jiménez ha adjuntat al missatge una emoticona, traient importància a l'assumpte, encara que és fàcil d'imaginar el tipus de missatges que rep.
La veritat és que Iker Jiménez està tocant temes sensibles en el seu espai informatiu i això causa molt rebombori. Fa tot just uns dies, el mateix Iker Jiménez va compartir a Twitter com de «complicat» havia estat el programa on tractava l'assassinat dels marquesos d'Urquijo i la immigració de Canàries. «Era un programa complicat, ho vam fer el millor que vam poder», escrivia.
Era un programa complicado. Con @carmenporter_ convaleciente y el coronel @geoestratego con intervención de rehabilitación.
— Iker Jiménez (@navedelmisterio) December 28, 2020
Lo hicimos lo mejor que pudimos. Bajo la máxima de tocar todos los temas interesantes. Incluso los que parecen casi intocables.
En breve, sorpresas.
En aquella ocasió, Iker va assegurar que sempre actua amb la intenció de «tocar tots els temes interessants, fins i tot els que semblen gairebé intocables». En alguns casos, els temes de misteri generen controvèrsia, però només provoquen en algunes crítiques. En altres casos, Iker i els seus col·laboradors parlen de temes més sensibles que, quan s'apaguen les càmeres, es tradueixen en insults i amenaces a través de les xarxes.
Siempre me ha interesado saber de qué asuntos no se puede ni hablar. Ni hacer mención.
— Iker Jiménez (@navedelmisterio) December 29, 2020
Y si se hace, aténgase uno a las consecuencias.
Pero siempre creí que este era el oficio.
Tocar esos temas en tv me y nos enseña sobre la libertad y el sistema temeroso en el que vivimos.
Polèmiques a 'Informe Covid'
De fet, Iker ha donat aquest any un pas més en abordar la pandèmia del coronavirus des del seu espai «Informe Covid», en el qual analitza l'actualitat de la pandèmia des del seu enfocament habitual. En el seu intent d'abordar la «cara oculta» del coronavirus, Iker Jiménez ha posat damunt de la taula teories de la conspiració que no sempre han estat ben rebudes per l'audiència.
D'alguna manera, al llarg de tots aquests anys, des de «Cuarto Milenio», però d'una forma més intensa en els últims mesos des d'«Informe Covid», el presentador s'ha convertit en una mena de flagell de la versió oficial i s'ha presentat com una víctima de les suposades pressions de determinats poders perquè no s'investigui la veritat de la pandèmia i altres temes.
Fa poc, el seu programa ja va aixecar molta polèmica perquè el doctor César Carballo proposava un remei per no contagiar en els sopars de Nadal i aprofitava per vendre un producte elaborat per ell. Una cosa que per a molts era clarament una voluntat d'aprofitar el coronavirus per enriquir-se. Altres, en canvi, acusen Iker de difondre rumors des del seu espai.
A l'ull de l'huracà
Una de les polèmiques d'«Informe Covid» va ser la seva entrevista a la doctora Li Meng Yan, una viròloga protegida per l'FBI que diu que va escapar de la Xina per difondre «la veritat sobre el coronavirus». Aquesta científica assegura que el virus va ser creat en un laboratori militar xinès.
Encara que bona part de la comunitat científica ha refutat els arguments de Li Meng Yan, Iker Jiménez va defensar l'entrevista d'aquesta manera: «És la nostra obligació el fet de saber la veritat, com fem amb qualsevol altre tema, però clar, mai hi ha hagut un tema tan important com el que està passant ara». Iker va definir la doctora xinesa com «la gran dissident» en aquest tema.
El presentador va tornar a emfatitzar aquesta imatge de si mateix com algú que va a contracorrent: «Després vaig veure que els mitjans que insistien amb fúria en què tot era una bola eren els mateixos que amb la mateixa certesa sentenciaven que el virus era un refredat, i reien de les mascaretes . Que no passava res».
Per a molts, Iker Jiménez s'ha convertit en poc més que un blanquejador dels rumors i les «fake news» que circulen aquests mesos. Ell defensa que aquestes acusacions són una forma més de pressió perquè no se sàpiga la veritat d'aquest i molts temes. I per això, segons ha denunciat, hi ha qui, a més de la crítica legítima, utilitza horribles amenaces.