Iñaki Urdangarin

Iñaki Urdangarin, assenyalat pels 200.000 euros que li van portar a la presó

Iñaki Urdangarin torna a estar al punt de mira

Els problemes entre Iñaki Urdangarin i la Infanta Cristina continuen. No només han hagut d'aguantar la pressió de la premsa després que sortís la notícia de la infidelitat de l'esportista, també han de discutir sobre el divorci i el que faran amb els fills. Si ja tenien moltes coses acumulades sobre les quals decidir, ara n'hi ha una altra: els diners que ha tornat Hisenda a Iñaki i Cristina.

El Cas Nóos

Iñaki Urdangarin va ser jugador d'handbol. Pocs anys després de casar-se amb la Infanta Cristina, el 1997, va deixar la seva carrera esportiva per dirigir amb Diego Torres l'Associació Institut de Recerca Aplicada, o com ells anomenarien, l'Institut Nóos, el 2003.

L'exjugador d'handbol només va durar tres anys a l'Institut, després va començar a treballar per a Telefónica. Durant el temps que l'exduc de Palma va estar presidint l'Institut Nóos, va rebre una gran quantitat de diners, principalment de part dels governs Balear i Valencià.

Iñaki Urdangarin sortint de Centre penitenciari Don Orione
Iñaki Urdangarin va desviar milions d'euros a un compte que encara es desconeix | GTRES

Milions d'aquests diners van ser desviats per Iñaki Urdangarin i van acabar en parador que continua sent desconegut. No se sabia res d'això fins que el 2011, per diversos casos de corrupció al Govern Balear, van arribar a investigar l'Institut Nóos i es van destapar tots els casos de malversació, frau i evasió d'impostos, entre d'altres.

La Casa Reial va decidir apartar els exducs de Palma de la família per no ser exemplars i després de diversos anys amb el Cas Nóos obert, el 2018 es va publicar la sentència ferma: es va imputar Iñaki Urdangarin a cinc anys i deu mesos de presó. Ell va ingressar al centre penitenciari de Baviera i el gener del 2021 va rebre el tercer grau, ara es troba en llibertat condicional. A la Infanta Cristina només se li va fer pagar una multa de 136.950 euros.

Imatge de la infanta Cristina i el seu marit Iñaki Urdangarin assistint a un funeral
Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó van ser imputats pel cas Nóos | GTRES

Els 200.000 euros pels quals Iñaki Urdangarin i la Infanta Cristina es barallen

No n'hi havia prou amb un ingrés a la presó o pagar una multa perquè els problemes dels exducs de Palma se solucionessin. Iñaki Urdangarin i la Infanta Cristina, entre altres integrants de l'Associació, van haver de pagar per responsabilitat civil. Sembla que van pagar diners de més i, tant Iñaki com Cristina, igual que Diego Torres, rebran els diners extra que van pagar.

Infanta Cristina i Iñaki Urdangarin durant un acte.
El Govern Balear va retornar a l'exmatrimoni una quantitat aproximada de 200.000 euros | GTRES

A la filla de l'emèrit li han correspost 68.479 euros i a l'esportista li han correspost 132.695 euros. Una quantitat que potser podria variar perquè Iñaki Urdangarin es vol apropiar dels diners que li van tornar a la Infanta Cristina per haver estat responsable civil a títol lucratiu.

En aquests moments la quantitat que se'ls ha tornat continua sent la mateixa que la inicial perquè l'Audiència Provincial ha frenat les pretensions d'Iñaki Urdangarin de quedar-se amb la suma total dels 200.000 euros.

Muntatge fotogràfic de la infanta Elena i els seus quatre fills
La Infanta Cristina va recriminar haver cuidat dels seus fills a Iñaki Urdangarin mentre ell era a presó | CatalunyaDiari

Segons fonts properes, el matrimoni hauria tingut una discussió molt forta per telèfon en què tots dos es van estar retraient coses. Cristina hauria recriminat molt a Iñaki, ja que se sent mereixedora d'aquests diners per motius tan simples com haver-se encarregat només ella dels seus quatre fills mentre Iñaki era a presó. Per si no fos motiu suficient, també li va retreure que ella ja es va veure allunyada de la seva família des del 2011 i va continuar donant-li suport malgrat la negativa de la Casa Reial.

Els diners ja han estat tornats i són un fet, en aquests moments els exducs de Palma tenen un motiu menys pel qual discutir fins que no n'aparegui cap altre.