Joan Carles vol tornar a Espanya per Nadal i ja ho hauria comunicat al seu fill, el rei Felip VI. Segons ha revelat 'Vozpópuli', l'emèrit li hauria fet arribar el missatge a través de la seva germana, la infanta Elena. L'ombra del retorn del rei torna a fer tremolar els fonaments de la Zarzuela.
Des que el rei emèrit va abandonar Espanya i se'n va anar a Abu Dhabi, el 3 d'agost del 2020, la possibilitat que tornés sempre ha estat oberta. El Nadal passat ja es van sentir rumors al respecte, però finalment el retorn no es va produir. Ara, amb més distància i els problemes amb Hisenda sota control, Joan Carles està convençut de fer el pas.
La seva intenció és arribar el 20 de desembre per a passar les festes nadalenques i celebrar el seu aniversari (el 5 de gener) en família. La casa reial ja n'està al corrent, però encara no ha donat llum verda a l'operació. Temen que això enteli de nou el plàcid regnat de Felip.
Els tremps de la Zarzuela
Cal recordar que els escàndols de l'emèrit van donar munició al sector antimonàrquic per s fer tremolar el regnat de Felip. Però la sortida de Pablo Iglesias del Govern i el pas del temps han fet que la institució recuperi l'estabilitat. Així doncs, tornar a tenir Joan Carles per Espanya podria acabar amb la tranquil·litat a la Zarzuela.
Segons revela el mitjà esmentat, l'entorn de la família reial tem que el fet que torni a Espanya podria entelar el tradicional discurs de la nit de Nadal. En el pitjor dels casos, tenen por que l'emèrit demani quedar-se a Espanya un cop passades les festes. Afirmen que «en principi només ve per Nadal, però hi ha el risc que demani quedar-se».
L'altre inconvenient és on es quedarà durant les festes. Si s'allotja a la Zarzuela, podria desfermar les crítiques als mitjans. Però si decideix allotjar-se fora, «podria donar més problemes que solucions», assenyala l'entorn de Felip.
El Govern no posaria obstacles
I no hem de passar per alt l'opinió del Govern, que segueix molt de prop tot el que passa a la Zarzuela. La casa reial i l'Executiu han coordinat tots els passos que s'han fet amb Joan Carles, i aquesta vegada no serà menys. La intenció és que hi hagi un acord entre les dues parts per a pactar com serà el retorn.
De moment, poc se sap de la posició que mantindria el Govern davant d'aquesta situació. Pedro Sánchez sempre ha marcat una clara distinció entre el que representa Joan Carles i la figura del seu fill. Durant aquest últim any, ell i Felip han abordat la possibilitat del retorn de l'emèrit en diverses ocasions.
L'entorn de Sánchez és optimista, i sense Pablo Iglesias al Govern es podria facilitar la decisió sense fer gaire soroll. L'Executiu, i el PSOE en particular, segueix defensant la institució monàrquica com a baluard de la democràcia espanyola i garantia d'estabilitat institucional. Per la seva banda, al nou 'Podemos', liderat per Yolanda Díaz, no sembla que li preocupi gaire la monarquia.
L'últim discurs del rei
L'any passat, el rei Felip ja es va veure en una situació compromesa quan va fer el discurs de la nit de Nadal. El monarca es va veure pressionat per esmentar la situació del seu pare, que feia pocs mesos que se n'havia anat d'Espanya. Amplis sectors de la societat demanaven una condemna ferma al rei emèrit per part del seu fill.
Aquell discurs va ser un dels més seguits dels últims anys davant l'expectativa de què diria finalment el rei Felip. El monarca va fer referència a la qüestió però sense esmentar el nom del seu pare, i això, per a molta gent, va ser interpretat com una intenció d'evadir el tema.
«Els principis morals i ètics estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les persones o familiars». Amb aquesta frase, Govern i Zarzuela van donar per bona la intervenció. Però ha passat un any, i el debat tornarà si Joan Carles apareix per Espanya.