Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de la presentadora d''Espejo Público' i una senyora.

L'ingredient antic i molt desagradable de la paella: a Antena 3 no s'ho poden creure

La presentadora d''Espejo Público' no s'ha pogut contenir

La gastronomia espanyola és una de les més famoses i apreciades mundialment. Un fet poc casual, tenint en compte la qualitat i el sabor de la majoria dels plats del país. Certament, cadascú té el seu preferit, encara que si n'hi ha un que destaca, sens dubte, aquest és la paella.

D'origen valencià, la paella conquereix el paladar de gairebé tots els que la tasten. Tot i que, per desgràcia, sovint pateix variacions pel que fa a la seva recepta, un fet que no acaba de convèncer els 'puristes' de la cuina. Per això mateix, el públic no ha pogut evitar sorprendre's davant d'unes declaracions a la televisió.

El sorprenent ingredient de les paelles que molts han oblidat

Lola Aguilella, coneguda a TikTok com @madreindignada, és popularment coneguda a la xarxa per donar la seva opinió sobre les paelles que es comparteixen a l'aplicació. Amb gairebé 100.000 seguidors, no dubta a mostrar-se enfurismada i abatuda quan observa com la gent prepara paelles amb ingredients com l'arròs cuit o el xoriço. Des que va iniciar a TikTok, és tota una eminència sobre la paella.

Per això, des d'Espejo Público no van dubtar a posar-se en contacte amb aquesta dona per fer una visita al mercat i parlar dels ingredients imprescindibles per preparar una paella. Entre alguns, va voler destacar l'ús de la bajoca de ferradura, el garrafó, el pollastre i el conill.

Foto d'una paella.
Segons Lola Aguilella, la bajoca de ferradura, el pollastre, el conill i el garrofó són els ingredients imprescindibles. | Getty Images
 

I, tot i que al principi l'entrevista es va desenvolupar amb normalitat, la veritat és que Lola va deixar els espectadors molt sorpresos després de revelar quin ingredient es feia servir antigament per preparar aquest plat. Pel que sembla, era comú fer servir carn de rata com a substitut de la carn, ja que no tothom podia permetre's pagar per pollastre o conill.

Segons assenyalava la tiktoker: «Ens tocarà fer com a l'antiguitat, a l'època del meu pare i del meu avi, anar a caçar rates», fent referència al preu excessiu de la carn. Així mateix, negava haver-ho provat, però sí que va afirmar que coneixia aquesta popular recepta.

Un ingredient amb més història de la que creiem

La llista d'ingredients d'una paella sempre és motiu de discussió, fins i tot, entre els cuiners més experimentats. Mentre alguns assenyalen que la recepta original només hauria de portar 10 ingredients (oli, pollastre, conill, mongeta tendra, garrofó, tomàquet, aigua, sal, safrà i arròs), consultant entre diferents pobles observaràs que no només la quantitat d'aquests varia, sinó que no tothom fa servir el mateix.

I encara que afegir rates a la paella ens pugui semblar una revelació d'allò més sorprenent, cal assenyalar que en alguns municipis valencians era força comú. Els habitants es veien obligats a cuinar amb els aliments que tenien més propers i la rata d'Albufera n'era un.

Foto d'una rata marró.
Per a fer les paelles es caçaven rates de l'Albufera, diferents de les normals. | Getty Images
 

Aquesta dada cal contextualitzar-la, sobretot, en el context històric de la pobresa i la postguerra. Tanmateix, la rata que feien servir no és el tipus de rata que ens pensem que és. Per aportar més gust a les paelles, la gent optava per incloure rates d'aigua, també conegudes com a rates de l'Albufera.

A diferència de la rata de claveguera, el sabor d'aquest tipus de rata és més similar a la del conill. Per tant, era el més gustós per gaudir d'una paella. Actualment, aquest rosegador es considera una espècie protegida i no es fa servir en cap mena de recepta. A més, tot i que abans era fàcil trobar algun exemplar pel territori valencià, aquest tipus de rosegador està sent substituït per rates comunes o visons americans.