Als seus 89 anys, Jaime Peñafiel s'ha convertit en un dels periodistes més veterans al nostre país. És tot un referent dins de la premsa del cor i, especialment, pel que fa a la monarquia i la casa reial.
Encara en actiu, l'andalús dona les gràcies per gaudir d'un envejable estat de salut física i mental malgrat la seva avançada edat. Tot i que no li ha estat fàcil arribar fins aquí.
Sense anar més lluny, durant aquest últim any de pandèmia, Peñafiel s'ha enfrontat al coronavirus. La malaltia va estar a punt de posar fi a la seva vida i, fins i tot, va arribar a acomiadar-se de la seva dona.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Una matinada vaig pensar que, quan es pongués el sol, jo marxaria. Vaig dir-li a Carmen que obrís la finestra perquè marxava el dia. I jo marxava amb el dia», va explicar en una entrevista amb Joaquín Prat a Cuatro.
El periodista va viure un autèntic calvari amb 40 de febre i forts dolors articulars. Però es va aferrar amb força a una vida en la qual, per desgràcia, ja no hi són molts dels seus éssers estimats.
Tal com ha confessat després de la mort del seu gran amic Tico Medina, la vellesa està sent molt dura per a ell. Peñafiel està molt afectat per les pèrdues constants de persones del seu entorn més proper.
Jaime Peñafiel, desolat per la mort del seu gran amic Tico Medina
Aquest passat dilluns, 5 de juliol, el món de la comunicació va estar de dol per la mort del periodista i escriptor Escolástico Medina García, més conegut com a Tico Medina.
Tico Medina ha mort als 86 anys i ha estat acomiadat per nombrosos companys de professió. Personalitats com Jaime Peñafiel o José María García no han dubtat en anar al funeral per donar-li l'últim adeu. També ha aparegut Ana Rosa Quintana, que ha fet una aturada durant les seves vacances per assistir a aquesta trista cita.
«Era un vell amic meu, company d'estudis (...) Teníem molt bona relació. Era una persona entranyable, era molt extravertit, molt andalús», recorda el periodista especialitzat en la Corona.
A la sortida del funeral, l'escriptor s'ha mostrat desolat per la pèrdua del seu gran amic. Reconeix que està molt bé de salut, però deixa constància que el pas dels anys també l'afecta en l'aspecte més emocional.
«Aquí estic, feliç de complir anys, però et vas quedant sol, se'n van els amics, la família i et quedes sol», assegura Jaime Peñafiel
El periodisme està de dol
Tico Medina també va dedicar-se durant més de 60 anys al periodisme, una professió que portava a la sang. Com a professional tot terreny, l'andalús va treballar amb tots els gèneres periodístics.
Va començar la seva carrera professional a la premsa escrita, però no va trigar a fer el salt a les grans televisions i ràdios. TVE, RNE, Antena 3, Onda Cero, Radio Popular, Canal Sur i Telemadrid van ser la seva casa durant molts anys.
Però més enllà de la seva tasca a Espanya, Tico Medina es va convertir en tot un referent a l'estranger. Va ser corresponsal de TVE a Mèxic i enviat especial d'ABC a Llatinoamèrica, arribant a realitzar entrevistes a grans personatges històrics.
Des de Fidel Castro fins al Che Guevara, passant per Isabel II d'Anglaterra, Indira Gandhi, Salvador Dalí, Joan Miró o Cayetana Fitz-James Stuart.
La seva llarga trajectòria en el periodisme, sumada a la vintena de llibres que ha escrit, el van situar al capdamunt del cim, atresorant innombrables reconeixements. Entre ells, l'Ondas (1961), l'Antena d'Or (1965), el Rodríguez Santamaría de l'Associació de la Premsa de Madrid (1996) i la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball (2017).