Des de fa uns quants mesos, Joan Carles I està allunyat més que mai del focus mediàtic. Va ser el mes de maig passat quan va tornar a estar a l'ull públic perquè va tornar a Espanya després de la seva emigració a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) el 2020.
Això sí, la seva tornada al país del qual un dia va ser rei no va ser de color rosa, perquè va despertar moltes crítiques. Un cop transcorreguts els cinc dies en què va estar allà, l'avi de la princesa Elionor va tornar a la seva residència a l'estranger.
Així doncs, han passat mesos en què Joan Carles I ha passat totalment desapercebut. Ara, però, amb motiu de la mort de la reina Elisabet II, el rei emèrit acudirà al seu funeral. Una decisió que, sens dubte, ha generat força polèmica i que coincideix amb la setmana més especial per a la seva nora, la reina Letícia, ja que el dijous, 15 de setembre, va fer 50 anys.
Operació retorn de Joan Carles I
Si ja la tornada del rei Joan Carles I el mes de maig passat va fer parlar, per descomptat, segur que aquesta d'ara també ho farà. I és que només posar un peu a Espanya, la polèmica i la tensió va començar a regnar a l'ambient. Tot i això, tot va semblar indicar que Joan Carles va fer cas omís d'aquests retrets, tenint en compte les imatges que es van difondre, que van mostrar que s'ho va passar d'allò més bé.
Tot i això, la seva estada a Espanya va durar només uns cinc dies, ja que aviat va haver de tornar a la seva vida a l'estranger. A més, hi ha la possibilitat que el pare de la Infanta Cristina hagués marxat abans del previst per l'assetjament mediàtic i les fortes crítiques que va rebre.
Ara, després d'un temps allunyat de la polèmica, l'avi d'Irene Urdangarin torna a estar en boca de tothom perquè assistirà Westminster per acomiadar-se d'Elisabet II. Serà el proper 19 de setembre, a la ciutat de Londres, quan es podrà dir 'adeu' definitivament a la monarca.
Per si no fos prou polèmica que l'emèrit es desplaci fins allà, també es veuran de nou les cares amb Felip VI i Letícia, que també hi acudiran.
Però, mentre s'espera que passi això, ara, diversos mitjans no han pogut evitar plantejar-se què passaria si Joan Carles morís fora d'Espanya. Un dubte que ha sorgit després de la mort d'Elisabet II. Seria repatriat o romandria el seu fèretre fora d'Espanya?
Segons explica el Confidencial Digital, tant Pedro Sánchez, president del Govern, com les seves forces polítiques (PP i una part del PSOE, el seu partit), coincideixen que Joan Carles I hauria de ser repatriat. Per això el seu funeral es donaria a Espanya i seria acomiadat com a rei.
A més, Alberto Núñez Feijóo així ho ha reconegut diverses vegades. El polític ha assegurat diverses vegades que Joan Carles I no hauria de tenir inconvenient a entrar o sortir de l'estat «perquè no té causes obertes amb la justícia d'Espanya».
Joan Carles hauria exigit assistir al funeral del seu familiar
Justament, aquest plantejament de l'operació tornada de Joan Carles I coincideix amb la seva propera visita a Londres per assistir al funeral d'Elisabet II. Això sí, encara que aquesta determinació sembla haver-se pres de la nit al dia, la veritat és que no va ser així.
El pare de Felip VI va ser testimoni que la Casa Reial va posar diversos obstacles a l'hora de voler desplaçar-se fins a la ciutat de Londres. Entre elles, que la presència de quatre reis junts a Westminster és «problemàtica», segons el que dicta el protocol.
Tot i això, un dels motius pel qual l'emèrit hauria justificat que la seva assistència a Londres és necessària seria que «és el rei viu més antic» (39 anys de regnat).