Imatge de Felip VI amb el seu pare Joan Carles I

Joan Carles I decideix marxar d'Espanya

El rei emèrit ha comunicat la decisió aquest dilluns a la tarda

El rei emèrit, Joan Carles I, ha comunicat aquest dilluns a la tarda la seva decisió de marxar  d'Espanya, en una decisió presa des de la «serenitat» i amb la intenció de no interposar-se en la labor de la monarquia i seguir donant el millor servei al país.

En un comunicat publicat per la Casa Reial aquest mateix dilluns, es pot llegir com  Joan Carles anuncia la seva  decisió al seu fill i actual rei, Felip VI.  «He estat  rei d'Espanya durant gairebé quaranta anys  i durant tots ells sempre he volgut el millor per a Espanya i per a la Corona», assegura l'anterior cap de l'Estat.

«Fa un any et vaig expressar la meva voluntat i desig de deixar de desenvolupar activitats institucionals. Ara, guiat pel convenciment de donar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu, com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya» assegura Joan Carles.

El rei transmet el seu profund «respecte» al seu pare

Afegeix així mateix que pretén  facilitar l'exercici de les funcions de Felip VI, i apunta que això és el que «el meu llegat i la meva pròpia dignitat com a persona així me l'exigeixen». El comunicat de Zarzuela  assenyala que el rei ha transmès al seu pare «el seu sentit respecte i agraïment davant la seva decisió».

Per la seva banda, el comunicat també informa que «el Rei desitja  remarcar la importància històrica que representa el regnat del seu pare, com a llegat i obra política i institucional de servei a Espanya i a la democràcia; i al mateix temps vol reafirmar els principis i valors sobre els quals aquesta s'assenteixi, en el marc de la nostra Constitució i de la resta de l'ordenament jurídic».

Decisió meditada

Fa diversos dies que fonts molt properes, asseguraven que el rei emèrit estaria  disposat a deixar el palau de la Zarzuela, on resideix des de fa 58 anys, per no convertir-se en un obstacle pel regnat del seu fill Felip després de l'escàndol sobre l'origen de la seva fortuna a Suïssa.

Els seus cercles pròxims asseguren que, després dels intents del govern de forçar la seva  sortida de palau, abandona Espanya com un últim servei al seu país i a la institució que representa.