Joan Carles I fa anys que genera polèmiques pels seus escàndols econòmics i pels seus embolics de faldilles. I avui torna a generar una altra controvèrsia per la decisió d'acudir al funeral de la reina Elisabet II.
La seva presència en aquest acte ha provocat una enorme tensió entre ell, la Zarzuela i el mateix Govern. Tan poc li van agradar les declaracions de dirigents polítics sobre la seva possible assistència que això va ser el que va portar-lo a decidir assistir-hi.
Joan Carles I i la seva primera postura
El pare de Felip VI va conèixer diumenge passat que l'ambaixada d'Espanya al Regne Unit va rebre unes invitacions des de l'Oficina d'Afers Estrangers britànica. Invitacions per acudir al sepeli d'Elisabet II, que tindrà lloc el proper 19 de setembre a la londinenca Abadia de Westminster. En concret, aquelles anaven dirigides als Reis així com a Joan Carles I i Sofia.
Felip i Letícia van confirmar ràpidament la seva assistència i deixava en mans dels pares la seva decisió pròpia d'assistir-hi o no. I poc després va ser quan l'emèrit va anunciar públicament, com va revelar el seu amic Carlos Herrera en antena, que no acudiria a aquesta cita.
Exactament tenia diversos motius per no ser present en aquest funeral. Entre ells que precisament al Regne Unit hi ha una causa oberta contra ell per presumpte assetjament i amenaces a Corinna Larsen. Tampoc no volia que la premsa estigués pendent d'ell i dels seus comportaments amb el seu fill, la nora i la dona.
Joan Carles I decideix assistir-hi finalment
No obstant això, Joan Carles I, com publica El Español, sembla que va canviar d'opinió i sí que assistirà a l'últim adeu a la monarca. Ho va fer després d'escoltar algunes declaracions de membres del Govern sobre la seva assistència; declaracions que no li van agradar gens i que li van fer «enrabiar».
En efecte, les paraules que van ofendre Joan Carles I van ser pronunciades pel ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. I és que pràcticament només conèixer-se les invitacions que s'havien rebut va qüestionar que l'emèrit estigués present a Westminster. Va dir: «Tenim un cap d'Estat i aquest és Felip VI». Com tampoc li van agradar les de Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats. Aquest va posar de manifest que si l'emèrit assistia «no sé si la Casa Reial estarà molt contenta».
Aquestes intervencions públiques sembla que van enutjar el sogre de Letícia i va decidir que sí o sí que acudiria al funeral. Una assistència de què ja s'han anat donant alguns detalls. Així, per exemple, s'ha anunciat que els Reis viatjaran amb avió des de Madrid fins a la capital londinenca.
La reina Sofia, per part seva, podria arribar abans que el seu fill i la seva nora perquè passa llargues temporades a la ciutat britànica. Mentrestant, Joan Carles I viatjarà directament des d'Abu Dhabi, on resideix des que va marxar d'Espanya.
D'aquesta manera, tots quatre protagonitzaran una imatge que donarà molt de què parlar. I és que és la primera vegada que coincidiran en un acte públic des de fa dos anys. D'aquí que se n'analitzin els gestos, les paraules i el comportament, tenint en compte les tibantors que sabem que existeixen entre ells.
Això sí, encara que el pare de la infanta Elena hi sigui present, des del Govern s'ha volgut tornar a insistir en una cosa. Isabel Rodríguez, la portaveu, ha reiterat que és Felip VI qui acudeix en representació d'Espanya; el seu pare ho fa per una invitació privada.