Jorge Javier Vázquez

El descuit de Jorge Javier que li pot costar molts diners a Telecinco

El presentador podria haver realitzat publicitat encoberta a 'Sálvame'

Jorge Javier Vázquez podria haver ficat a Telecinco en un bon embolic amb grans repercussions econòmiques. El presentador estrella de 'Mediaset' és un dels principals ganxos de la cadena i un dels treballadors més rendibles. Tots els programes que presenta acaben collint grans dades d'audiència i el seu elevat salari resulta gairebé simbòlic en comparació amb els elevats beneficis que obté 'Mediaset' amb la seva presència.

El descuit de Jorge Javier Vázquez que podria costar molts diners a Telecinco

No obstant això, en aquest cas el periodista va cometre un descuit que podria costar molts diners a Telecinco. En el dia d'ahir, Jorge Javier Vázquez no va tenir inconvenient a fer promoció gratuïta a 'Sálvame' durant diverses hores de la portada de la revista 'Lecturas'. Kiko Rivera protagonitza una portada en la qual ataca amb duresa a la seva mare, Isabel Pantoja, continuant una guerra que porta oberta des de la polèmica entrevista del DJ a 'Sábado Deluxe'.

«El que apareixerà demà a la revista és una guerra sense quarter. Anem a recollir el titular de la revista 'Lecturas' de l'entrevista que fa la nostra companya Mila Ximénez», assenyalava el presentador en ple programa.

Per si no fos prou, en el mateix moment en què Jorge Javier feia referència a la publicació, la revista compartia aquest contingut a través de Twitter com una forma d'enganxar als teleespectadors de Telecinco i derivar-los a la web de 'Lecturas'. Per aquesta raó, tampoc podem descartar que aquest descuit hagi estat intencionat, donat el vincle professional que tenen diversos col·laboradors del programa, inclòs el mateix Jorge Javier, amb la revista.

La possible publicitat encoberta de Jorge Javier Vázquez a 'Sálvame'

La presència i exhibició de la portada i del logotip de la revista va ser constant durant el programa, un fet que resulta innecessari a efectes purament informatius i que pot comportar una promoció encoberta de la revista. Aquesta acció de 'Sálvame' contrasta enormement amb la mostrada quan es comenta algun contingut d'altres publicacions.

Per exemple, quan en el programa es fan ressò d'una informació de la revista 'Hola!', es refereixen a la publicació com la «revista de la salutació» en un intent d'evitar promocionar la marca. Segons l'article 18.2 de la Llei General de Comunicació Audiovisual (LGCA), es prohibeix «la comunicació comercial encoberta i la que utilitzi tècniques subliminars». Una llei que Telecinco ja ha complert en nombroses ocasions, diverses d'elles a 'Sálvame'.

Fa anys ja van sancionar a 'Sálvame' per promocionar la revista 'Lecturas'

De fet, en cas de confirmar-se la possible sanció a Telecinco pel descuit de Jorge Javier Vázquez seria la segona vegada que es multa a 'Sálvame' per promocionar de forma encoberta a la revista 'Lecturas'. La CNMC (Comissió Nacional de Mercats i la Competència) va sancionar a 'Mediaset Espanya' el maig de 2018 amb 170.335 euros per l'emissió de publicitat encoberta de la revista el dia 8 de novembre de 2017 al plató de 'Sálvame'.

Segons va reflectir el text d'aquella sanció, es va presentar la revista amb finalitat publicitària i promocional, amb incitació directa a la compra d'aquesta, no només visualment sinó per contínues referències verbals al producte promocionat. Tot i que la cadena hauria d'assumir l'elevat cost d'una possible sanció, no sembla que això pugui suposar cap problema per a Jorge Javier Vázquez.

El conseller delegat de 'Mediaset Espanya', Paolo Vasile, sempre ha defensat que "no es fa un programa perquè et denunciïn, ni es deixa de fer-ho perquè et poden denunciar. Si vas al límit de velocitat, t'envien la multa i la pagues», ha tancat el dirigent en diverses ocasions.