José Luis Moreno en un acte a Madrid

José Luis Moreno, detingut per liderar un grup criminal

La Guàrdia Civil ha arrestat a primera hora del matí a el conegut productor televisiu i ventríloc

El productor televisiu i ventríloc José Luis Moreno ha estat detingut a primera hora del matí d'aquest dimarts, 29 de juny. L'arrest s'ha produït en una gran operació policial de la Guàrdia Civil a Madrid. Segons les primeres informacions, a Moreno se l'acusa d'estafa i blanqueig de capitals, entre altres delictes.

Ha estat al voltant de les 8.30 hores del matí quan José Luis Moreno ha estat detingut al xalet en el qual resideix, als afores de Madrid. Per ara és poca la informació que ha transcendit sobre el cas, però la detenció s'emmarca en un macrodispositiu per desmantellar un grup criminal. Una organització que, presumptament, estaria liderada pel mateix José Luis Moreno, que té ara 74 anys.

José Luis Moreno, detingut i acusat de liderar un grup criminal

Segons els primers detalls que es coneixen sobre el cas, l'organització que encapçalava José Luis Moreno constaria de 700 societats mercantils. Mitjançant aquestes, s'apropiaven de diners de crèdits bancaris i privats i les desviaven a empreses instrumentals perquè els prestadors no poguessin reclamar-los, segons informa El Confidencial. Moreno, doncs, estaria al capdavant d'aquesta xarxa empresarial i fruit d'això s'ha produït aquest dimarts la seva detenció.

El que està en marxa aquest matí és l'esclat d'una investigació ia batejada com Operació Titella, en clara al·lusió a Moreno com ventríloc. A part del productor, hi hauria un total de 50 persones involucrades i l'operació està dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional. Al llarg de la jornada d'aquest dimarts es preveuen encara més detencions, especialment en regions com la Comunitat de Madrid i Catalunya.

Segons ha transcendit, la macrooperació policial d'avui és el resultat de més de dos anys d'investigacions, seguiments i escoltes telefòniques. En el marc d'aquest pla de recerca, s'hauria descobert que José Luis Moreno era el líder d'aquesta xarxa criminal i això ha portat a la seva detenció aquest matí. Moreno disposaria d'una àmplia xarxa de contactes, com directors de sucursals bancàries, amb l'objectiu de captar fons per a la xarxa criminal ordida.

Un cop aconseguien els diners, el traslladaven a empreses instrumentals amb l'ajuda d'equips d'advocats i notaris, també implicats en l'operació. Segons les primeres indagacions de la Guàrdia Civil, el grup utilitzava els diners per concedir altres crèdits a tercers amb interessos elevats. D'aquesta manera, blanquejaven fons procedents del narcotràfic, segons ha explicat El Confidencial.

José Luis Moreno, una de les cares més conegudes de la televisió al nostre país

No hi ha dubte que José Luis Moreno és una de les cares més conegudes de la història de la televisió al nostre país. L'empresari, nascut fa 74 anys a Madrid, és famós per les seves actuacions com ventríloc amb els seus ninots Monchito, Macario i el corb Rockefeller. Però Moreno té una important carrera a l'esquena com a empresari en el camp de la producció en televisió.

Un cop va deixar de treballar com ventríloc, es va dedicar a produir programes molt diversos que han fet història a la televisió del nostre país. 'Noche de fiesta' és un d'ells, però també destaquen sèries de gran importància com 'Aquí no hay quien viva', 'La que se avecina' o 'Escenas de Matrimonio'.

Ara, José Luis Moreno s'haurà d'enfrontar a la justícia en una macrocausa que pot complicar molt seriosament la vida al veterà productor. Dos anys d'investigació de la Guàrdia Civil auguren una investigació sòlida darrere de la seva detenció, que pot obrir un autèntic calvari per a Moreno. Un dels empresaris més poderosos d'Espanya haurà de rendir comptes davant la justícia.