José Mercè

José Mercé, enfonsat per la pèrdua d'una de les grans figures del flamenc

Manolo Sanlúcar ha mort amb 78 anys

Aquest dissabte saltava la notícia de la mort d'una de les grans figures del flamenc de les últimes dècades. Gran mestre de la guitarra flamenca, Manolo Sanlúcar, ha mort a l'edat de 78 anys per causes que encara no s'han detallat.

Darrere seu arrossegava una llarga carrera al món del flamenc. Va ser un compositor reconegut i un guitarrista admirat. Amb la seva obra no va deixar ningú indiferent, i va triomfar fins i tot internacionalment. A més, va aconseguir portar el nom del seu poble i per això el van fer fill predilecte de Sanlúcar de Barrameda.

«Sempre he lluitat per mantenir viva la paraula del meu poble, de manera que soc un home que va renunciar al seu cognom per agafar el de Sanlúcar», va arribar a assegurar.

Manolo Sanlúcar
Manolo Sanlúcar ha mort amb 78 anys | AYUNTAMIENTO DE SANLÚCAR DE BARRAMEDA

No obstant això, aquest no és l'únic reconeixement que es va emportar en vida. Va guanyar la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts, el premi Pastora Pavón, el Niña de los Peines, entre molts altres. En efecte, Manolo Sanlúcar ha deixat un gran llegat al món de la cultura espanyola. Quant a la seva importància en l'evolució de la guitarra flamenca en els darrers anys, se'l posa al nivell d'altres figures com Paco de Lucía, Tomatito i Vicente Amigo

Manolo Sanlúcar, un apassionat de la guitarra flamenca

La música de Manolo Sanlúcar va arribar a grans escenaris. El mes de maig passat es va arribar a inaugurar un auditori amb el seu nom i durant la celebració va voler deixar clar els seus sentiments respecte a la seva música.

«Jo voldria ser per a vostès un missatger. La meva guitarra està al servei del meu poble i allà on el meu poble estigui, hi seré jo», va afirmar.

A la seva web, el Premi Nacional de Poesia Manuel Ríos el defineix de la manera següent: «Clàssic des del punt de vista interpretatiu i gran innovador en la composició, la sensibilitat artística i la precisió d'idees i d'execució el porten cap al més pur de l'ànima andalusa per transmetre-la a través de la guitarra».

Manolo Sanlúcar va tenir una gran trajectòria artística que es va allargar fins als darrers anys. Artistes del seu mateix àmbit i de molts altres el van lloar. Cantants de flamenc de la talla de José Mercé ploraran ara la seva dolorosa pèrdua. De fet, ja han arribat desenes de missatges de condol i de comiats per a l'artista.

«Ens deixa un gran de la guitarra, un referent de la cultura flamenca amb una dilatada trajectòria La delegada de la Junta d'Andalusia a Cadis, Mercedes Colomb, trasllada el condol a familiars i familiars de Manuel Muñoz Alcón, Manolo Sanlúcar. DEP»

«Immens dolor per la defunció de Manolo Sanlúcar: Es decretaran tres dies de dol oficial, en què les banderes onejaran a mig pal a tots els edificis oficials pel millor ambaixador que ha tingut Sanlúcar», s'ha escrit des de l'Ajuntament de Sanlúcar.