José Sacristán en primer pla

José Sacristán explica per primer cop el trastorn que pateix: «Em vaig quedar tens»

L'actor José Sacristán explica detalladament l'alteració que pateix des de petit

José Sacristán és un dels actors més reconeguts de l'estat espanyol gràcies a la seva llarga i reeixida trajectòria en el teatre, el cinema i la televisió. 'Goya d'Honor 2022', Sacristán ha estat l'últim convidat de la primera temporada de 'La matemática del tiempo' , l'espai de TVE que presenta el periodista Carlos del Amor. El veterà actor, de 84 anys, ha fet una mirada enrere per parlar dels seus inicis més humils, la seva llarga carrera i els pròxims projectes.

José Sacristán pateix des de jove labilitat emocional

Sens dubte, el que ha cridat més l'atenció de la seva entrevista a TVE és que ha revelat que pateix labilitat emocional, un tipus de canvis a l'hora de manifestar l'afectivitat i reaccions emocionals exagerades a certs estímuls. Sacristán ha explicat que li ho van diagnosticar de menut.

Fent comèdia, l'autor ha traduït «a la vulgaritat» la patologia: «significa que tinc una ànima de portera que no me la mereixo». «Qualsevol alteració de les emocions em provocava problemes capil·lars, oftalmològics, dermatològics...», ha confessat, i ha desvelat que ha arribat a patir desmais al mig d'un cinema.

José Sacristán a la gala dels Goya
José Sacristán ha confessat la malaltia que pateix des de fa anys | GTRES

Sacristán ha recordat que s'ha arribat a desmaiar veient 'Les mil i una nits', «quan a Turhan Bey el torturen en una roda, em vaig quedar tens». Per això, ha explicat que ha d'anar amb compte, ja que no és capaç de presenciar «segons quina violència». Per sort, ara l'espanta menys veure-la, i fent ironia, ha explicat que té la pel·lícula remasteritzada. Amb tot, ha admès que la labilitat emocional li ha generat «una dermatitis nerviosa que em juga males passades».

Sacristán: «Els homes ja plorem a molta honra»

Alhora, l'actor espanyol ha admès davant Carlos del Amor que «els homes ja plorem a molta honra». Així, l'actor ha explicat que també ha plorat d'alegria i de felicitat. «Hi ha alguna cosa que surt i es manifesta obertament», ha confessat. De fet, Sacristán ha afirmat que plora molt cada dia «fent 'Senyora de vermell sobre fons gris'. Sobretot recordant les converses que tenia amb Miguel Delibes».

Segons ha explicat a l'entrevista, el també escriptor no desitjava que cap persona posés cara a aquest personatge, ja que «ni tan sols ell havia posat la seva». Sacristán fa tres anys que representa aquesta obra per tot Espanya. En aquest sentit, Sacristán ha destacat que «la tribu sencera de Delibes ha anat a veure-la i ha estat molt emocionant», ha dit.

José Sacristán amb Carlos del Amor a TVE
José Sacristán amb Carlos del Amor a TVE | TVE

Així, José ha explicat que un dels fills de Delibes es va negar a permetre que Sacristán interpretés l'obra. En ella, el famós escriptor homenatja la seva dona, Ángeles de Castro, que va morir el 1974, amb 51 anys, per un tumor cerebral. Tanmateix, finalment, l'obra es va estrenar i «em va donar les gràcies», ha recalcat l'actor. «Aquest és el sentit, la intenció amb què jo sempre m'apropo en fer aquesta funció», sostenia.

Com afronta el futur pròxim José Sacristán?

Quan li pregunten pel futur, José Sacristán té les coses clares. «Comença a aparèixer una cosa semblant a una paret, cosa que diu que tingui compte, que el temps passa i això no és per a tota la vida, la vida s'acaba», ha assegurat. Així, Sacristán ha preguntat retòricament «què pot durar això en un bon estat mental i de salut, sense que les goteres fastiguegin més del que cal?».

El seu objectiu primordial actualment és «continuar jugant», ja que no vol, «de cap manera, perdre de vista la criatura que vaig ser, perdre la capacitat de sorpresa, de sorpresa. Vull entendre que la vida val la pena, que hi ha moltes coses per conèixer», ha conclòs.