Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Juana Acosta

Juana Acosta, l'actriu que va perdre el pare, assassinat, i el germà, que es va treure la vida

L'artista recorda el drama familiar que va marcar la seva vida per sempre

Juana Acosta va anar com a convidada al programa 'La Roca', de La Sexta, per a promocionar el seu nou projecte professional, una obra de teatre i dansa que aborda directament el drama personal a què va haver de fer front.

 

L'obra, anomenada 'El perdón', sumirà l'espectador en un viatge al costat més fosc de l'actriu. I és que Juana ha basat aquesta nova feina en la seva pròpia experiència vital, marcada per la violència i la tragèdia.

Amb Nuria Roca, la intèrpret es va obrir en canal recordant com va viure l'assassinat del seu pare i el posterior suïcidi del seu germà.

Juana Acosta parla del drama familiar que va marcar la seva vida

Aquest desembre passat, Juana Acosta va estrenar la seva nova obra al Teatre Góngora de Còrdova, que ha tingut molt d'èxit. Per a la colombiana és tot un repte, ja que ha tornat a la dansa després d'anys inactiva per l'assassinat del seu pare.

'El perdón' posa de manifest aquest succés tan tràgic que va rememorar aquest cap de setmana al plató de 'La Roca'. «Jo sortia duna classe de dansa i em va sonar el telèfon, i quan vaig contestar, vaig rebre la terrible notícia que el meu pare havia estat assassinat», va explicar.

Aleshores, Juana Acosta només tenia 16 anys, i «el trauma es va incrustar a la dansa», raó per la qual va haver de deixar-la. Ara, amb aquest nou projecte ha recuperat la seva passió i mostra «com vaig superar tot el que m'havia passat i realitzar-me com a dona, com a actriu, com a mare».

Tot i que per a ella no està sent gens fàcil recordar aquells anys, confessa que està sent «catàrtic, bonic i alliberador».

Juana Acosta en un photocall
El pare de Juana Acosta va morir assassinat | Europa Press

«El meu pare era una persona extraordinària. I era un seductor», recorda. «El dia de l'enterrament, hi havia les seves quatre exdones, molt tristes, i tres o quatre més que ploraven com magdalenes», ha explicat.

Sobre les raons que van provocar l'assassinat del seu pare, Juana Acosta explica: «No ho hem sabut mai». En aquella època, la situació a Colòmbia era molt complicada, i Juana qualifica la mort del seu progenitor com «un crim impune».

Juana Acosta somrient en un photocall
Juana Acosta també va eprdre el seu germà, que es va suïcidar | GTRES

Juana Acosta recorda el suïcidi del seu germà

Després d'escoltar aquesta part de la història de Juana Acosta, Nuria Roca li va preguntar si seria capaç de perdonar. «Pots arribar a perdonar, però primer t'has de perdonar a tu mateixa», va opinar l'actriu.

«No és oblidar, ni minimitzar, ni justificar, és obrir una porta a la resta de la teva vida», afegia. «Tenim dos camins: acceptar, assumir i seguir endavant o quedar-nos ancorats a la ràbia, a la fúria i a la ira», explicava.

En aquest sentit, l'artista va posar com a exemple el que li va passar al seu germà, i va revelar un altre drama que va ocórrer temps després de morir el seu pare. «Un dels meus germans no va aconseguir perdonar, no va poder fer aquest camí, i es va acabar suïcidant quinze anys després», va confessar a Nuria Roca.

Per a la colombiana és fonamental «parlar del perdó», i encara més en els temps que corren, en què «la gent està tan furiosa i tan rabiosa».

Els anys que Juana Acosta va viure a Colòmbia no van ser fàcils. El país es trobava en un moment complicat i la violència era molt present al dia a dia. Per això, l'actriu la rebutja com a mètode per a solucionar els conflictes.

«Tot té a veure amb com es talla el cercle de la violència. És instintiu respondre a la violència amb més violència», argumentava. «Vivim en països que han sentit la violència a prop, però no és la solució», concloïa.