Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home subjecta la mà d'una dona en un llit d'hospital

«Tinc càncer i no contestaré missatges ni trucades»

L'escriptora Almudena Grandes revela que pateix càncer des de fa més d'un any

Almudena Grandes, famosa escriptora espanyola de 61 anys, ha anunciat aquesta setmana que lluita contra un càncer des de fa més d'un any, encara que no ha donat més detalls sobre de quin tipus es tracta. Així mateix, fa uns dies, Jesús Mariñas també anunciava que pateix càncer de bufeta.

Almudena Grandes ha començat dient que «he hagut d'escriure alguns articles molt complicats al llarg de la meva vida. Cap com aquest», ha publicat en la seva columna a 'El País Semanal' del cap de setmana titulada 'Tirar una valla'.

Almudena Grandes en una imatge d'arxiu
Almudena Grandes té càncer | GTRES

Després de donar la notícia, Grandes ha explicat en quin moment li van detectar el càncer: «Tot va començar fa poc més d'un any. Revisió rutinària, tumor maligne, bon pronòstic i a lluitar».

Almudena Grandes explica per què no ha revelat el seu càncer fins ara

«En aquell moment no vaig voler donar la notícia perquè necessitava estar tranquil·la, pensar amb el meu cos i amb mi mateixa, però en un any passen moltes coses. Se m'hauria d'haver passat, però no vaig reaccionar a temps», ha revelat.

Almudena Grandes vol donar-li la mateixa importància a aquesta com a una altra malaltia. «El càncer, que és una malaltia com una altra qualsevol, per descomptat un aprenentatge, però mai una maledicció, ni una vergonya, ni un càstig, m'ha acompanyat des d'aleshores», ha explicat.

L'escriptora sosté que se sent «molt bé en general. Estic en les millors mans, segura, confiada, forta, i no obstant això, fa unes setmanes vaig tenir una ensopegada. Vaig tirar una tanca, com els passa fins als atletes kenyans en les carreres d'obstacles de llarga durada», ha valorat.

A més, també ha parlat de la seva sonada absència a la Fira del Llibre: «Mentre els altaveus de la Fira del Llibre de Madrid llançaven als quatre vents els noms dels autors que estaven signant a les casetes, entre ells el meu, jo estava a l'hospital amb una complicació intestinal».

«Tot i que aquesta no era greu, però sí que era pesada de resoldre. Així vaig comprendre que el meu silenci havia tingut un preu», ha dit en la seva columna de 'El País'.

Almudena Grandes demana disculpes pel llarg silenci

Alhora, la coneguda escriptora demana perdó a aquells que es van preocupar pel seu llarg silenci: «Ara lamento que algunes d'aquestes persones hagin estat tan preocupades per mi. He arribat a percebre la seva inquietud des del meu llit de l'hospital, i vull demanar-los perdó, explicar com em sento».

«I disculpar-me de pas, per endavant, pel meu silenci i les meves absències futures. Perquè no m'agradaria que algú pogués tornar a preocupar-se per no trobar-me en un lloc on hàgim coincidit altres vegades», ha confessat.

«No tornaré missatges ni trucades»

A més, explica l'important que està sent per a ella l'escriptura en aquests moments: «És la meva vida, i mai ho ha estat tant, ni tan intensament com ara». «Durant tot aquest procés he estat escrivint una novel·la que m'ha mantingut sencera, i ha traçat un propòsit per al futur que m'ha ajudat tant com el meu tractament», ha dit.

Grandes vol «tornar-li tot el que m'ha donat, tancar-me amb ella, cuidar-la, acabar-la, corregir-la. Per això seguiré desapareguda una bona temporada, i no tornaré missatges, no contestaré trucades, no donaré notícies».

«Imagino que moltes persones ho comprendran. Suposo que altres potser no ho faran, però confio que respectin la meva decisió. Fins que torni, encara que només sigui per mirar cara a cara el cel de Madrid un cop més, abans de tornar a amagar-me», ha afirmat.

Sense data de reaparició

«Potser reapareixo amb cabell, potser sense cabell, amb una cabellera arrissada o amb el pentinat de la meva estimada Josefina Baquer, com l'anomenava la meva àvia», ha apuntat l'escriptora espanyola.

«Prometo solemnement que tornaré a seure en una caseta per signar exemplars i mirar als ulls dels meus lectors, de les meves lectores», ha sentenciat.

Grades continuarà escrivint «un article i en la contraportada del diari tots els dilluns. Aquest espai, sagrat per a mi, perquè em permet mantenir el contacte amb els meus lectors en qualsevol circumstància, ens permetrà trobar-nos, saber de nosaltres, romandre junts», ha finalitzat la seva columna.