Mor el cosí de la reina que es va barallar a la boda de Felipe i Letizia

Va protagonitzar un dels moments més polèmics de l'enllaç reial

Les cases reials europees, entre elles l'espanyola, i una gran casa noble com és el ducat d'Aosta estan de dol. I és que avui al matí s'ha confirmat la mort d'Amadeu III de Savoia-Aosta, l'actual duc d'Aosta, que tenia 77 anys i per a molts era l'hereu legítim, si aquest existís, al tron d'Itàlia. Es va fer, per desgràcia seva, molt conegut a Espanya el dia del casament dels llavors prínceps Felip i Letícia, on es va barallar amb el seu cosí Víctor Manuel de Savoia, l'altre candidat al tron italià.

El cap de la casa de Savoia estava emparentat amb els reis d'Espanya, ja que era cosí germà de la reina Sofia. El parentesc venia per la seva mare, la princesa Irene de Grècia, germana del rei Pau, que era el pare de Sofia. També era fill de Tomislav II, rei de Croàcia i quart duc d'Aosta.

Amadeu era enginyer agrícola de professió i, tot i que no ostentava cap dret reial sobre Itàlia, ja que aquest país és una república, provenia d'una llarga estirp de monarques de diferents països. Entre d'altres, era net del rei Constantí I de Grècia i besnet del kàiser Frederic III d'Alemanya i del rei Jordi I de Grècia. També era rebesnet de la reina Victòria del Regne Unit, del rei Cristian IX de Dinamarca i del rei Víctor Manuel II d'Itàlia. I també descendia del tsar Nicolau I de Rússia.

Per part de la seva dona, la princesa Clàudia d'Orleans, estava emparentat amb una altra de les cases nobles més importants d'Europa. Claudia era cosina segona seva i filla dels comtes de París. El casament va tenir lloc a la ciutat portuguesa de Sintra el 1964, on van assistir importants membres de la casa reial espanyola, entre els quals hi havia el rei Joan Carles i Sofia, que s'havien casat feia uns mesos. A l'enllaç també hi van acudir els pares de Joan Carles, els comtes de Barcelona, don Juan i donya María de las Mercedes.

Amadeu III de Savoia-Aosta, duc d'Aosta, en un despatx
Amadeu III de Savoia-Aosta era cosí de la reina Sofia | GTRES

Amadeu III de Savoia-Aosta va tenir una vida matrimonial turbulenta

Amadeu i Clàudia van tenir tres fills: Blanca, Aimon i Mafalda, tot i que l'hereu al teòric tron d'Itàlia és Aimon, ja que encara es manté la llei sàlica. El matrimoni va estar marcat per moltes anades i vingudes, en bona part pel fet que es van casar molt joves, amb només 21 anys. Van ser moltes les ruptures i reconciliacions que van viure al llarg dels 18 anys que va durar la seva vida en comú. Finalment, van decidir separar-se de manera definitiva el 1982. El duc d'Aosta es va casar al cap de poc temps amb la marquesa Silvia Ottavia Patern, amb qui va compartir la vida fins al dia de la seva mort.

L'episodi del cosí de la reina al casament de Felip i Letícia

Però, com comentàvem més amunt, Amadeu d'Aosta es va fer tristament conegut a casa nostra pel moment que va protagonitzar al casament de Felip i Letícia, el 22 de maig de 2004. I això que sempre havia portat una vida tranquil·la i molt allunyada de la polèmica. 

No era així el seu cosí Victor Manuel, que sí que havia protagonitzat més d'un escàndol, arribant  a trepitjar la presó alguna vegada. Els dos van ser els protagonistes negatius del banquet reial. Van tenir una discussió molt forta i Anna Maria de Grècia els va haver de separar perquè no arribessin a les mans. El mateix rei Joan Carles li va llançar un missatge molt clar en públic: «Mai més».


Comentaris

envia el comentari