Fotomuntatge d'Ana Torroja i el seu pare

Mor el pare d'Ana Torroja, marquès de Torroja

Ha mort aquest passat 14 de juliol als 88 anys d'edat

El món de la noblesa i, especialment, el sector de l'enginyeria al nostre país estan de dol després de la mort de José Antonio Torroja Cavanillas, pare de la cantant Ana Torroja.

Molts només reconeixeran el seu nom pel seu parentiu amb l'emblemàtica vocalista de la banda musical Mecano. Però la veritat és que es tracta d'un home tremendament prestigiós al nostre país i fins i tot lloat a nivell internacional per la seva brillant tasca professional.

Com prestigiós enginyer de camins, l'home mort aquest passat 14 de juliol als 88 anys d'edat té al darrere una gran trajectòria professional vinculada al seu pare.

D'ell va heretar la seva passió per l'arquitectura, però també el títol de marquès que el dictador Francisco Franco li va atorgar amb caràcter pòstum al també enginyer el 1961. Un honor que se li va concedir per la seva excel·lent tasca dins de l'àmbit de l'enginyeria civil.

La família d'Ana Torroja i la relació del seu pare i el seu avi amb l'enginyeria civil

Cal recordar que Eduardo Torroja Miret, avi patern d'Ana Torroja, és reconegut mundialment com el major especialista mundial del seu temps en construcció en formigó. El seu nom apareix en els llibres d'arquitectura i la seva aportació a l'enginyeria civil mundial l'ha convertit en un professional lloat i recordat a tot el món.

De fet, la mateixa vocalista de Mecano relatava fa uns anys a la revista 'Quién' una anècdota que posava en valor el gran prestigi del seu avi.

«Quan vivia a Nova York, un cop vaig anar a un centre de massatges i òbviament dones el teu nom, quan vaig arribar aquí hi havia un noi nord-americà assegut darrere de la recepció. Li vaig dir el meu cognom i em va preguntar: 'Torroja, filla d'Eduardo Torroja?', quan li vaig respondre que era la seva neta, es va tornar boig, perquè era estudiant d'arquitectura», explicava l'artista en l'any 2019.

Mor José Antonio Torroja, marquès de Torroja i pare de la vocalista de Mecano

Ana Torroja ha hagut de dir adeu al seu estimat pare i Espanya sencera s'ha hagut d'acomiadar d'un enginyer amb una gran trajectòria acadèmica i professional.

No només com a president de 'Torroja Ingeniería', empresa que va heretar del seu pare en 1961. També per les seves aportacions públiques que li han valgut diferents reconeixements professionals, com el Premi Nacional d'Enginyeria Civil que va rebre l'any 2007.

«Mor José Antonio Torroja, el gran referent de l'enginyeria de camins espanyola. El @Colegiocaminos se suma al dolor i a la tristesa per la pèrdua i envia els seus més sentits condols i afecte als seus familiars, companys i amics», es pot llegir en el compte oficial de Twitter d'Col·legi d'Enginyers de Camins.

José Antonio Torroja es va fer càrrec de la direcció de l'Escola d'Enginyers de Camins de Madrid en els 80. La mateixa data en la qual la seva filla començava a triomfar en la música. Tot i haver pres camins molt diferents, el prestigiós enginyer sempre ha estat un gran suport per a la seva primogènita.

«Jo diria que fonamentalment Ana és una persona senzilla i amb una confiança en si mateixa molt gran, una cosa que a mi m'ha sorprès: la confiança i la seguretat. Encara que sembla fràgil i petita i tímida... I no obstant això, jo crec que sap perfectament què vol i on vol anar», deia l'enginyer en els anys 90 sobre la seva filla gran.

Preguntat en diverses entrevistes, sempre assenyalava que la cançó 'Eungenio Salvador Dalí' era una de les seves favorites de Mecano «per la seva afició a la música clàssica».

Ana Torroja no heretarà el títol de marquès del seu pare

Sent la filla primogènita de José Antonio Torroja, la vocalista de Mecano hauria de ser l'hereva del seu títol de marquès per davant dels seus germans.  En total, el prestigiós enginyer va tenir nou fills. Sis d'ells fruit de la seva relació amb la infermera i pintora Maria del Carmen Fungairiño, tres nascuts després de casar-se en segones núpcies amb María del Rosario Fernández Villa.

No obstant això, sembla que cap fill està disposat a heretar aquest títol atorgat per Francisco Franco l'any 1961. Una revelació que la pròpia Ana Torroja va fer fa tres anys a la revista 'Quién'.

«Al meu avi l'hi van concedir per mèrit en el seu treball, el meu pare ho va heretar i se n'anirà amb ell, perquè ara cal pagar i realment ho fas per un títol que l'hi van donar al meu avi per la seva tasca, qui el mereixia era ell i el meu pare, els altres no, així que quedarà aquí», assegurava la cantant.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.