Muntatge fotogràfic d'Ágata Lys

Per què la mort d'Ágata Lys s'ha silenciat a Espanya durant 40 dies: «Molt malament»

Ágata Lys va morir sola a casa seva a Benalmádena el passat 12 de novembre

Ágata Lys va ser una de les actrius més icòniques i 'sex symbol' de la Transició a Espanya, una veritable musa del 'cinema de destape'. L'actriu va morir el 12 de novembre a la localitat malaguenya de Benalmádena, dues setmanes abans de fer 68 anys. Va saltar a la fama als anys 70 i això és un cop dur per als que l'estimaven.

Vallisoletana de naixement i madrilenya d'adopció, vivia sola en un gran pis davant del mar mediterrani. Residia al mateix edifici on Antonio Banderas i Melanie Griffith van viure quan van començar la seva relació.

Els 40 dies que Espanya ha silenciat la mort d'Ágata Lys

Tothom que coneixia Ágata Lys no entenen com ha pogut caure en l'oblit d'aquesta manera. Tampoc per què els mitjans de comunicació no van publicar la seva mort.

Ja han passat 40 dies i el públic no ho sabia. L'única cosa que van explicar és que estava malalta des de feia temps.

Fa 40, anys Ágata vivia amb un arquitecte anomenat Fernando. Segons una font propera a l'actriu que ha parlat amb el diari 'La Razón', «ell va morir fa gairebé quatre anys. Ágata va quedar destrossada, perquè Fernando va ser el seu gran amor, la seva unió va ser passional i profunda. Aquell adeu va ser un cop molt dr i des d'aleshores sortia poc».

Ágata Lys
Ágata Lys va morir el 12 de novembre passat a casa seva a Benalmádena. | Twitter

Tony Aliaga, gran amic de Lys, explica a 'La Razón' que «un contacte de l'Ajuntament de Benalmádena va confirmar la mort d'Ágata. Està reflectida al Registre Civil d'aquesta localitat».

«No m'han sabut dir les causes de la mort», confessa Tony Aliaga

Tony ha revelat que feia setmanes que Ágata no li agafava el telèfon, fet que el va preocupar. «Parlàvem força i aquell silenci em va deixar molt preocupat, perquè sempre em contestava. Ahir em van enviar una captura de la Wikipedia en què apareixia la data de la seva mort, però no han sabut dir-me les causes».

Va ser la mateixa musa del 'destape' la que va dir a Aliaga que «Fernando havia marxat al cel». Tony explica que «ella es va ensorrar, ho va passar fatal, però va voler mantenir-ho en secret. Estava retirada de tot i volia viure tranquil·la».

«Havia sabut invertir molt bé en immobles i amb els diners que va guanyar, va muntar un hotel amb la seva parella a Màlaga, que va vendre en morir Fernando. Estava molt ben posicionada econòmicament i no volia continuar treballant com a actriu. Així, es va instal·lar a Puerta Marina, Benalmádena, una urbanització estupenda», explicava fa unes hores el gran amic de Lys.

La germana d'Ágata Lys heretarà un patrimoni important

L'actriu tenia un patrimoni important que heretarà la seva germana, a més de béns immobles, el seu vestuari artístic i altres pertinences.

La musa del 'destape' va deixar el cinema eròtic l'any 1978 i la vam veure posteriorment en pel·lícules com 'Los santos innocentes' i 'Taxi o Família'. De la seva època més atrevida, destaquen títols com 'Sex o no sex', 'El juego del adulterio', 'Últim tango en Madrid' o 'Streeptease a la inglesa'. 

Als cercles més privats, Lys confessava que se sentia més orgullosa de les pel·lícules fetes amb Carlos Saura, Mario Camus o Fernando Lleó d'Aranoa que les del 'destape'. L'últim treball que va fer data de 2005 i 2006, a la longeva sèrie d'Antena 3, 'Amar es para siempre'.