Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del rei Joan Carles

Mor un dels grans amors de la vida del rei Joan Carles

Ha mort la comtessa i escriptora Olghina de Robilant

La notícia de la mort d'un dels grans amors a la vida del rei Joan Carles es donava a conèixer el passat diumenge. I és que, després d'una dura batalla contra la malaltia, la comtessa, periodista i escriptora veneciana Olghina de Robilant moria amb 87 anys. El rei emèrit s'assabentava de la trista notícia i patia des de la distància la pèrdua d'un dels seus primers amors.

Durant la seva joventut, Olghina era reconeguda per formar part de la 'jet-set' italiana de la dècada dels seixanta. De fet, Ernest Hemingway, Truman Capote, Umberto de Savoia, Federico Fellini o Aristóteles Onassis, van ser els seus amants més reconeguts.

Tot i això, també ha destacat per la seva condició de mare soltera, ja que amb només 25 anys va néixer la seva filla Paola i, anys després, la seva segona petita, després de la separació del pintor Antonello Aglioti.

No obstant això, a Espanya es va donar a conèixer pel seu romanç juvenil amb el rei Joan Carles, aleshores Comte de Barcelona. «La premsa s'ha referit sovint a la nostra relació com una cosa més que una amistat, i jo mai ho he negat», assegurava la comtessa sense embuts.

La comtessa i Joan Carles van tenir un apassionat romanç de joventut

Corria l'any 1956 i aleshores el Príncep Joan Carles tenia 18 anys. Es trobava residint a Estoril, on els Borbons compartien exili amb els Savoia, amics de la família de Robilant. Olghina, per la seva banda, en tenia 22 anys.

Tots dos joves s'enamorarien apassionadament per un curt període de temps mentre gaudien d'un estiu de diversió a Portugal. De fet, és conegut que en la intimitat, es referia a l'actual rei emèrit com a 'Juanito'.

«Em vaig enamorar com una col·legiala. Era una relació alegre i simpàtica, sense compromisos. Va sorgir una fletxa entre companys de taula», reconeixia l'escriptora italiana a 'El País' en 2014.

Olghina de Robilant de perfil i aixecant el dit índex de la mà dreta
La comtessa Olghina de Robilant va morir després d'una llarga lluita contra una malaltia | GTRES

La diferència d'edat no va ser obstacle perquè nasqués entre ells una flama que, tanmateix, aviat s'apagaria. Del rei emèrit, va arribar a comentar que: «Era enamoradís com tot espanyol, infidel com requereix la tradició d'aquest país i somiador com tots».

La xicota de joventut de Joan Carles també seria contundent en definir la seva bona relació i la distància que impedia que el romanç arribés més lluny: «Mai vam estar compromesos. Ens escrivíem cartes i coincidíem en viatges i festes».

L'episodi de les cartes i la conspiració contra el rei Joan Carles

Aquest amor juvenil tindria les seves conseqüències per a la imatge del monarca uns quants anys després. En concret, el febrer del 1988, la revista 'Tiempo' feia públiques les cartes que la parella s'havia intercanviat.

«Saps que estic enamorat de tu com de cap altra noia fins avui. Però també saps que, per desgràcia, no em puc casar amb tu», recollia aquest mitjà. En aquestes cartes, el monarca també es referia a qui fos el seu altre amor de joventut abans de conèixer la reina Sofia, Gabriela (de Savoia).

El Rei Joan Carles en una imatge d'arxiu
Olghina de Robilant volia escriure un llibre sobre les vides dels reis a l'exili, incloent-hi el seu romanç amb Joan Carles | GTRES

En aquell moment, la publicació no va resultar especialment escandalosa, ja que quan es van escriure, tots dos eren solters. De fet, Olghina va arribar a denunciar que era una operació per perjudicar al rei d'Espanya, ja casat.

També confessaria que l'any 1985 va pretendre escriure un llibre sobre les vides dels reis a l'exili, incloent-hi el seu romanç amb Joan Carles a Portugal. Però, com ella mateixa va dir: «Ningú va demostrar tenir interès en el projecte».

La mort d'Olghina de Robilant es coneix mentre al nostre país s'especula sobre un possible retorn de l'emèrit. I és que això és degut a la intenció de la Fiscalia del Tribunal Suprem d'arxivar les diligències de recerca contra el monarca després de la seva abdicació.

D'aquesta manera, podria estar sospesant, després de 14 mesos des de la seva marxa, la tornada a Espanya. Sempre que, després de llegir l'informe que prepara el fiscal, s'entengués que Joan Carles queda exonerat de la investigació.