'Sálvame' està en hores baixes després del succeït en les últimes hores. El programa de Telecinco ha rebut un dur cop a nivell econòmic. A causa de l'emissió de continguts inapropiats durant l'abril de 2018, la cadena de Fuencarral es veurà obligada a pagar una copiosa multa.
El Tribunal Suprem ha confirmat la sanció d'una mica menys d'1,1 milions d'euros al Grup Mediaset. Aquesta sanció es deu a l'«emissió de continguts perjudicials per al desenvolupament dels menors d'edat, i amb una qualificació inadequada».
Segons 'Invertia', la sentència certifica la multa que, en el seu moment, va dur a terme la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Tot i el recurs de la mateixa Mediaset, el grup de comunicació es veurà obligat a pagar aquesta elevada multa.
Multa al programa de Telecinco per continguts inapropiats
L'abril de 2018, Sálvame va tractar alguns temes sensibles per a l'horari de protecció als menors. En la sentència s'apunta que hi va haver agressions, assumptes sobre prostitució i referències a Maria Lapiedra o l'intent de suïcidi d'Alonso Caparrós.
A més d'aquest primer expedient, es va obrir un altre referent a 'Sálvame Naranja'. Aquest versava sobre la infracció de dos articles de la Llei General de Comunicació Audiovisual (LGCA).
Mediaset va descriure la sanció com «absolutament desproporcionada, arbitrària, injustificada i amb imputacions antijurídiques». Segons la mateixa cadena, aquesta multa posava de manifest «l'arbitrarietat amb què es tracten els assumptes relatius a la televisió generalista. Peca d'una hiperregulació que contrasta amb la nul·la legislació per a les noves activitats audiovisuals».
Al seu torn, va posar en qüestió la lectura que es va dur a terme en les dues entregues. Argumenten que «en cap moment hi va haver durant aquestes emissions la presentació d'un conflicte emocional greu i detallat». Per això, asseguren que «el tractament dels assumptes encaixa en la qualificació amb la qual es va emetre».
Mediaset va anunciar aleshores que acudiria als tribunals a executar un recurs. «Confiem en la reparació de l'arbitrarietat i desproporcionalitat comeses per la CNMC». Mentrestant, el 17 de gener de 2020, l'Audiència Nacional va estimar de manera parcial el recurs.
Amb tot, es va reduir la infracció de greu a lleu i baixant la quantitat econòmica de la multa en un primer terme. Competència i Mediaset van assegurar el seu desig d'interposar un recurs de cassació. Així les coses, la Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència Nacional va traslladar aquestes actuacions al Tribunal Suprem.
El Suprem va admetre a tràmit el recurs de l'Estat, però no el del grup de comunicació. Per tant, la decisió final anul·la la sentència de l'Audiència Nacional i rebutja el recurs de Mediaset contra la resolució de la CNMC.
Així està fixat l'horari de protecció als menors
El Codi d'Autoregulació fixa que els continguts de tipus audiovisual han de disposar d'una qualificació per edats. Per als canals en obert, hi ha marcat un horari de protecció general als menors entre les 06:00 hores i les 22:00 hores.
Dins d'aquesta franja horària està prohibit emetre continguts no recomanats per a menors de 18 anys. A més, aquest tipus de continguts audiovisuals sí que es poden emetre en un altre horari i hauran d'anar avisats per un senyal acústic i visual.
D'altra banda, per a la televisió en obert existeixen fins a tres franges horàries considerades de protecció reforçada. En aquestes franges estan prohibits els continguts no recomanats per a menors de 12 anys.
Aquests horaris són els següents: de dilluns a divendres, de 08:00 hores a 09:00 hores i de 17:00 hores a 20:00 hores. Quant als caps de setmana, els dissabtes, diumenges i festius d'àmbit estatal ha de ser de 09:00 hores a 12:00 hores.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]