Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Roberto Leal.

'Pasapalabra' condemnat per la justícia: s'ha acabat, de moment, el Rosco

Roberto Leal ha rebut una molt mala notícia

Roberto Leal s'acaba d'emportar el pitjor dels disgustos al mig del gran èxit que ha guanyat a Antena 3. D'ençà que es va posar al capdavant de 'Pasapalabra', el programa ha arrasat amb les xifres d'audiència. De fet, els participants han sabut guanyar-se l'afecte dels espectadors i han esdevingut un programa més de la casa.

Però, sobretot, tots viuen pendents del famós 'Rosco', que pot convertir en milionaris aquells que tenen la sort d'encertar les complicades paraules. Tot just fa un any, els espectadors celebraven per primer cop el triomf de Pablo Díaz, que aconseguia completar el 'Rosco' per primera vegada i s'emportava ni més ni menys que 1.828.000 euros.

Pablo Díaz a Pasapalabra
Pablo Díaz ha estat l'única persona que s'ha endut el premi del programa a Antena 3 | ANTENA 3

I, lamentablement per als seguidors del concurs, potser aquest moment no es torna a repetir mai més. Sembla que, igual que va passar a Telecinco, el programa torna a enfrontar-se a problemes legals per motius de propietat intel·lectual. Un assumpte que Atresmedia creia haver tancat el 2019, quan el Tribunal Suprem ordenava a Telecinco el cessament immediat de l'emissió del programa.

Tot i això, malgrat haver guanyat el pols a la cadena rival, ara s'han de veure amb l'empresa anglesa creadora del format, ITV, i la productora holandesa MC&F. D'aquesta manera, l'Audiència de Barcelona ha condemnat el grup a deixar d'emetre la prova estrella del programa, el 'Rosco'.

Roberto Leal es tem el pitjor després de la sentència a 'Pasapalabra'

A més, han imposat una indemnització al grup audiovisual, encara per concretar, i adverteixen que haurà de pagar 50.000 euros si continua emetent la prova. Tot un plet legal que ha posat en serioses dificultats Roberto Leal i el seu equip, que fins i tot temen quedar-se sense feina. Els creadors del 'Rosco' van ser Reto Luigi Pianta i René Mauricio Loeb , que van cedir els seus drets a la productora MC&F ja fa força anys.

D'aquesta manera, s'entén que és una creació original dels seus autors, protegida per la Llei de propietat intel·lectual, els drets dels quals correspon a MC&F. I, per tant, l'explotació d'aquesta obra per part d'Atresmedia, amb llicència d'ITV, constitueix una infracció dels drets.

La millor opció en aquest moment per a Atresmedia seria estalviar-se problemes i substituir aquesta famosa prova per una altra, per així no posar en risc l'emissió del programa. Hi ha també una altra possibilitat.

Antena 3 té una darrera bala

Tot i que el tribunal ha condemnat la cadena a deixar d'emetre el 'Rosco' des d'ara mateix, Atresmedia pot recórrer al Tribunal Suprem, l'última oportunitat per mantenir 'Pasapalabra' com el coneixem. Tot indica, doncs, que si la cadena recorre la sentència i demana al Suprem que es pronunciï, aquesta condemna quedarà en suspens.

El 'Rosco' podria continuar emetent-se. La part demandant, en aquest cas, MC&F podria demanar l'execució provisional de la sentència. És difícil que se li concedeixi sobre la base del concepte de perjudici irreversible, un supòsit legal que diu que si el perjudici no es pot revocar, s'ha d'esperar a l'hora d'aplicar-lo. En resum: el més normal és que el Suprem suspengui la prohibició del 'Rosco' fins que dicti ell mateix sentència.

Roberto Leal
Roberto Leal podria quedar-se sense feina | GTRES

D'aquesta manera, la prova podria seguir en antena fins a la sentència del Tribunal Suprem, que es pot succeir en alguns mesos, fins i tot anys. Tot i això, continuem estant pendents de la decisió final que prendrà la cadena de San Sebastián de los Reyes.

Què opinarà Roberto Leal sobre aquest assumpte? Segurament tem seguir el mateix camí que el seu predecessor, Christian Gálvez. I és que el nuvi de Patricia Pardo ho ha tingut molt complicat per trobar un nou programa que estigués a la mateixa altura que 'Pasapalabra'.