Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Piqueras als estudis de Mediaset

Pedro Piqueras, víctima en directe del gas tòxic: «Costa respirar, cremen els pulmons»

Pedro Piqueras pateix les conseqüències de la inhalació del diòxid de sofre procedent del volcà

Pedro Piqueras porta a l'illa de la Palma des del dia en què el volcà va erupcionar. Des d'allà, informa diàriament sobre l'avanç de la lava i com aquesta s'empassa tot el que està en el seu camí. Un treball que comença a passar-li factura al periodista.

El Cumbre Vieja es troba en la fase explosiva provocant una major concentració de gas tòxic a l'ambient de l'illa. Els habitants veuen impotents la fúria destructiva el volcà i observen com el cel és cada vegada més negre.

Es tracta d'una situació delicada que implica un risc d'intoxicació per a aquells que respiren el núvol de fum. Piqueras ha pogut experimentar-ho en les seves pròpies carns confessant les dificultats que comença a patir per la inhalació continuada de la pols volcànica.

Pedro Piqueras pateix els efectes del gas tòxic

El cap dels Informatius de Telecinco es va desplaçar a l'illa de la Palma per a informar sobre l'evolució del volcà. Però no només ell, són diversos els periodistes que diàriament s'exposen a l'ambient tòxic que comença a inundar el lloc.

Una exposició que comença a passar-los factura a causa de la inhalació del diòxid de sofre que expulsa el Cumbre Vieja. El perill del volcà no només es troba en els rius de lava, sinó que també en el núvol tòxic carregat d'aquest component químic.

Els tècnics de l'agència meteorològica estan mesurant la qualitat de l'aire en tot moment per determinar la concentració de diòxid de sofre. Els seus efectes en els pulmons comença a ser notables.

«Costa respirar, crema el pulmó», confessava Pedro Piqueras. «El servei d'Emergències de les Canàries demana que els nens es quedin a casa, que no juguin amb la cendra», explicava. «EI que no es faci exercici físic a l'exterior», afegia.

Aquestes recomanacions intenten evitar que els ciutadans de la Palma i curiosos que s'han desplaçat fins allà, no tinguin problemes respiratoris. Es tracta d'un gas molt tòxic que podria tenir conseqüències greus sobretot en els més vulnerables com nens o persones amb problemes respiratoris.

Les màscares són inútils davant el diòxid de carboni

Durant el dia d'ahir, es va registrar un pic de gas tòxic 8.000 vegades més alt que l'habitual. Només va ser un augment puntual, però  no ens hem de confiar i sobretot, pensar que les nostres màscares ens protegeixen.

Les que ens mantenen fora de perill del coronavirus, no són útils per evitar que inhalem el diòxid de carboni. Ho adverteixen les agències sanitàries per evitar riscos i un possible col·lapse dels centres sanitaris per problemes respiratoris.

Inhalar aquest gas que emet el volcà podria provocar irritacions a les mucoses, llagrimeig, inflamacions pulmonars o fins i tot bronquitis. Tot dependrà de l'elevat nombre de concentració present en l'aire.

Els científics expliquen que, en tractar-se d'un gas, no hi ha al mercat una màscara que protegeixi els ciutadans. Només aquelles destinades als professionals la tasca estigui vinculada a l'exposició de tòxics.

El millor és no sortir de casa i tenir-ho tot tancat fins que passi el núvol

Germán Peces-Barba, cap de Secció de Pneumologia de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz: «Si es formen columnes de gasos, cal dir-li a la població que no surti al carrer», aconsella. «Que es tanqui a casa amb les finestres i les portes tancades fins que passi el núvol tòxic».

A poc a poc els gasos comencen a expandir-se tant per l'illa de la Palma com per altres arxipèlags veïns. Un núvol que els experts segueixen molt de prop i que es preveu pugui arribar a la península demà divendres 24 de setembre.

Els més vulnerables davant el gas tòxic

Cristina Martínez, doctora del Servei de Pneumologia i responsable de l'àrea de Medi Ambient de la Separ, adverteix a la població de major risc. Malalts cardiovasculars crònics, asmàtics i els que pateixin malalties pulmonars, gent gran i nens, han de tenir molta cura i no exposar-se al gas.

«Que només s'exposi el personal indispensable i amb mesures de protecció, i amb vestimentes que es puguin treure abans d'arribar a casa», explica.

Els experts saben que el moment més delicat serà quan la lava entri en contacte amb el mar. Aleshores es produiran explosions que alliberaran un núvol dens i blanca de vapor d'aigua que podria ser perillosa.