Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
llaminadures

La perillosa llaminadura que estàs donant als teus fills sense saber els greus riscos

Tot i que són irresistibles per als nens, presenten certs riscos que s'han de tenir en compte

Molts nens, i no només nens, senten un especial desig per les llaminadures. I no és una cosa que ens hagi d'estranyar, ja que les seves formes, sabors i colors fan que siguin un dels productes més irresistibles de consumir. Però... Fins a quin punt ho hauríem de fer?

La llaminadura que està al punt de mira

Si haguéssim de pensar en la nostra llaminadura favorita, segurament molts coincidiríem. Qui no ha anat mai de petit a una botiga de llaminadures i ha començat a agafar-ne fins a omplir la bosseta? És una pràctica que segurament tots hem fet alguna vegada a la nostra vida.

I és que dins de tota la varietat de llaminadures que existeixen, n'hi ha una que és especialment famosa i consumida per molts. Es tracta ni més ni menys que dels 'ossets de gominola'. Aquesta llaminadura porta acompanyant-nos pràcticament un segle. En efecte, va ser el 1922 quan l'empresa Haribo els va llançar al mercat.

Llaminadures
Els ossets de gominola són una classe de llaminadura molt clàssica | GETTY IMAGES

Però, tot i que es tracta d'una de les més consumides, hem de tenir present la seva composició. Si ens fixem detingudament en l'etiqueta dels paquets, ens endurem una sorpresa.

Pel que sembla, si agafem un osset d'aquests descobrirem que gairebé la meitat es compon de sucre. Així ho podem corroborar si consultem la pàgina web de Haribo. Per cada 100 grams d'ossets que consumim, 77 grams es componen de carbohidrats i 46 grams de sucre.

Són unes dades veritablement preocupants si també tenim en compte la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta institució recomana consumir com a màxim 25 grams de sucre al dia. Per tant, si mengem aquestes llaminadures, fàcilment estaríem superant aquesta recomanació.

A més, una altra de les qüestions esmentades per l'OMS és que el sucre no hauria d'aportar (ni en adults ni en nens) més del 10% de les calories ingerides. Això és molt difícil de complir si tenim en compte que molts dels productes que es venen al mercat ja de per si contenen elevades quantitats de sucre.

El risc de consumir aquest tipus de llaminadura

Què diuen els especialistes de la salut? En aquest sentit, cap especialista de la salut no estaria d'acord amb el seu consum, almenys de manera excessiva. Tenir un excés de sucre al nostre organisme no és gens beneficiós, i molt menys si ja comencem a tenir-lo des de la infància.

Entre tots els inconvenients que ens podríem trobar, el més lleu seria tenir càries. Però aquesta afecció, molt freqüent en els nens, no seria l'única. Així doncs, consumir un excés de sucre podria comportar conseqüències molt més negatives.

Càries
Patir càries é molt habitual durant la infància, i consumir llaminadures n'és un dels motius | Getty Images

Entre les més conegudes podríem destacar les malalties cardiovasculars, sobrepès i obesitat. També podria donar lloc a altres patologies com ara la hipertensió i la diabetis. I no només això, perquè també hi ha alguns casos en què el consum de sucre està relacionat amb l'ansietat i amb la depressió.

Evidentment, totes aquestes conseqüències podrien perjudicar la nostra salut. Tot i això, és possible que en algun moment la ciència ens sorprengui i posi a la nostra disposició un altre tipus de llaminadures, en aquest cas elaborades a partir de productes naturals.

El nostre organisme no està preparat (ni es mereix) que el bombardegem amb sucre. No obstant això, tampoc no seria pretensiós eradicar totalment aquest producte de la nostra vida, i sobretot de la dels nens. L'única cosa important en aquest cas és prendre consciència del consum que fem. I sí, l'ideal és poder seguir menjant ossets de gominola... però si volem mantenir la nostra salut, hem de fer-ho de manera eventual.