Tota una vida junts: Pilar Goya, la vídua d’Alfredo Pérez Rubalcaba

La parella es va conèixer a la Universitat Complutense de Madrid, quan estudiaven Química.

Pilar Goya i Alfredo Pérez Rubalcaba
Pilar Goya i Alfredo Pérez Rubalcaba es van conèixer estudiant química a la universitat i han estat quaranta anys casats | GTRES

Alfredo Pérez Rubalcaba ha mort amb 67 anys aquest divendres 10 de maig, després d’haver estat ingressat en estat molt greu a causa d'un ictus que va patir dos dies abans. L’exvicepresident durant el govern de Zapatero va ser molt reconegut durant la seva trajectòria professional en el món de la política, militant des de fa dècades al PSOE. En els seus darrers anys es va dedicar a l’ensenyament de química a la Universitat Complutense de Madrid, on precisament va conèixer la seva dona, Pilar Goya, quan tots dos eren només uns estudiants d’aquests estudis.

Pilar Goya i Alfredo Pérez Rubalcaba, tota una vida junts

Tota una vida junts, casats durant 40 anys i mantenint una relació discreta, personal, allunyada dels focus d’atenció. Pilar Goya va néixer a Vitòria (País Basc) ara fa 67 anys en una família acomodada, com Rubalcaba, però va traslladar-se al barri de Salamanca de Madrid per estudiar a l’Institut Britànic, on va treure tot de Matrícules d’Honor, segons avança ‘Informalia’. Tenia quatre germans i vivia amb els avis perquè els pares van marxar als Estats Units.

A la dècada dels 70, Pilar Goya va entrar a la Facultat de Química de la Universitat Complutense de Madrid i aquí va ser on va conèixer Alfredo, qui seria el seu company de vida. La dona del polític socialista és doctora en Ciències Químiques, professora d’investigació al CSIC –l’organisme públic de recerca més important de l’Estat i el tercer d’Europa–, a més a més, també va ser vicepresidenta de la Reial Societat Espanyola de Química, directora de l’Institut de Química Mèdica i vicepresidenta de l’ONG ‘Save the Children’.

Alfredo Pérez Rubalcaba, el polític que va acabar amb ETA
Pilar Goya, quaranta anys al costat d'Alfredo Pérez Rubalcaba | CEDIDA

Abans de casar-se amb Rubalcaba, Pilar va anar a Alemania a estudiar gràcies a una beca i finalment va tornar el 1979 per establir-se al costat de la seva parella, amb qui compartia gustos, carrera, inquietuds i ideals polítics. Tot i que ella sempre va quedar-se en un segon pla, mantenint un perfil baix com la majoria de les dones dels polítics.

Pilar Goya, una de les químiques més brillants del país

Pilar Goya és considerada una de les ments més brillants de la Química a Espanya. Segons el seu company al CSIC, Eduardo García-Junceda: «Pilar és una persona realment extraordinària amb una capacitat de treball impressionant i igualment en l'apartat divulgatiu. Se la pot considerar una de les químiques més importants del país». A més, també és una gran escriptora i oradora, com es pot comprovar durant els actes propis de la seva professió o en la presentació del seu llibre ‘El dolor’, ara fa nou anys, moment en el qual va dir: «La química ajuda a entendre el món del nostre al voltant i pot proporcionar les solucions a molts dels problemes als quals ens enfrontem avui».

Pilar Goya i Alfredo Pérez Rubalcaba no van tenir fills, però van cuidar dels seus nebots com si ho fossin des del moment en què tres dels germans d’ella van morir fa uns vint anys, en qüestió de pocs mesos de diferència. Un moment  que va ser clau en les seves vides i que, fins i tot, va fer que Rubalcaba pensés a deixar la política per estar amb ells i la seva dona. Fet que no va succeir fins al 2014, quan finalment va abandonar la seva carrera política per dedicar-se a ser professor de química a la universitat. Ara Pilar i els seus familiars i amics diuen adéu a un dels polítics més històrics del país.


Comentaris

envia el comentari