Àlex Casademunt en un primer pla mirant fixament a l'objectiu de la càmera

Polèmica per com va sortir a la llum la notícia de la mort d'Àlex Casademunt

El sanitari que ha atès l'artista ha confirmat la seva mort en el lloc dels fets i un veí s'ha encarregat de viralitzar la notícia

Aquesta matinada de dimarts les xarxes socials s'han inundat de publicacions sobre la mort d'Àlex Casademunt, cantant i exconcursant de la primera edició d''Operación Triunfo'. Sorprenentment, la mort del cantant s'ha fet viral fins i tot abans que la seva família ho comuniqués de manera oficial. De fet, és molt probable que molts familiars i amics s'assabentessin de la seva mort per les xarxes socials. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La mort d'Àlex Casademunt es viralitza a les xarxes socials

Segons les primeres informacions, Àlex ha mort la matinada d'aquest matí després de patir un accident de trànsit a Mataró, Barcelona. La moto del cantant va impactar contra un autobús i els serveis d'emergències no van poder fer res per la seva vida. Ara bé, com ha arribat el succés a les xarxes socials?

La causa és que un veí, membre de la patrulla veïnal del barri on van ocórrer els fets, va ser testimoni directe de l'accident i va publicar-ho a les xarxes. De fet, segons alguns usuaris, fins i tot es va emetre un 'directe' a Facebook del mateix lloc de l'accident. A més, suposadament, un dels sanitaris que van atendre al cantant, hauria confirmat la seva mort a aquest veí, la qual cosa podria suposar una greu infracció per vulneració del secret professional.

Unes hores després, fons oficials han confirmat la seva mort, però els mitjans de comunicació de tot el país ja s'havien fet ressò de la notícia i les xarxes socials cremaven compartint els enllaços i els missatges de condol. Així doncs, tenint en compte l'hora en què va ocórrer l'accident, és molt probable que amics i familiars d'Àlex hagin conegut la notícia aquest matí a través de les xarxes socials, la televisió i la premsa diària.  

Amb tot això, molts usuaris han denunciat els fets i han demanat responsabilitats per a les persones involucrades en aquesta bretxa de confidencialitat, però especialment per al sanitari que va confirmar la notícia, ja que el secret professional no és un concepte únicament per als metges, sinó per a tot el personal sanitari, també l'assistencial.

Vulneració del secret professional

El secret professional és un concepte legal que protegeix la informació que rep el personal de diferents professions per donar cobertura al client o a la víctima, depenent de la situació. És un concepte molt habitual en temes sanitaris o jurídics i està fortament protegit per la llei, fins al punt en què els professionals poden negar-se a cedir informació en un procés judicial; només un jutge pot ordenar l'aixecament del secret professional.

En l'àmbit mèdic, el secret professional és un dels factors més útils per protegir la identitat i la informació que els pacients proporcionen als seus metges, ja que sense ell, la por de ser exposats en segons quines condicions i circumstàncies podria evitar que els pacients busquessin ajuda professional.

En el cas d'Àlex Casademunt, el secret professional ha estat vulnerat perquè un sanitari ha confirmat la seva mort a un veí del barri. En aquests casos, els serveis d'emergències protegeixen la identitat de les víctimes per evitar filtracions i que els familiars i amics s'assabentin de la seva mort per altres vies. El més probable és que el sanitari confirmés la notícia de forma informal, sense intenció de causar danys, però finalment podria patir les conseqüències.